Единствената в Силистра младежка театрална студия играе "Албена" на Йовков в СОУ "Н.Й.Вапцаров"

Легендарните герои от прочутата пиеса „Албена” на Йордан Йовков ще оживеят отново в петък в Силистра.

Сценограф - Десислав Димитров
Сценограф - Десислав Димитров

„Жената, момче, е рай, жената е вечна мъка.
Жената е рибя кост. Като ти заседне в гърлото, ще се задавиш.“

Йордан Йовков, „Албена“

Легендарните герои от прочутата пиеса „Албена” на Йордан Йовков ще оживеят отново в петък в Силистра. ..Класическата творба на великия български писател и драматург ще представят момчетата и момичетата от единствената засега в града младежка театрална студия „Малък театър зад чина“, чийто художествен ръководител е актрисата Мира Бонжева. Тя е и постановчик на пиесата, която ентусиазираните самодейци ще изиграят от 19.00 часа в салона на СОУ „Н.Й.Вапцаров“. „На тях се пада нелеката задача да накарат зрителите да си зададат вечния въпрос, докосвайки се до тази велика Йовкова творба – какво мислят другите за Албена, какво мисли тя за себе си, какво мислим за красотата. И съм убедена, че ще се справят много добре“, каза Мира Бонжева. „Йовков ни изправя пред сложността на една роля, която уж играем от раждането та до смъртта с лекота – ролята на човека. Излиза, че две от основните му потребности – потребността от пребиваване в доброто и потребността от красота – също не подлежат на лесно хармонизиране.  Избирайки да удовлетвори едната, човекът се обрича на загуба, на разлъка с другата. Това означава, че тъгата винаги ще е негов спътник, че накърнеността на света е неговия дял, че непълнотата на битието е онова, което му е дадено и аз се радвам, че младите артисти разбраха това, благодарение на което те правят силни роли“, допълни Мира Бонжева.
В помощ на младите момчета и момичета Бонжева е повикала двама професионални актьори от силистренския театър – Мирослав Петров, който ще изиграе Куцар, и Живка Йорданова, на която е поверена ролята на Мита. „Даниела Августинова ще играе Албена, Стелияна Руменова – Савка, Габриела Георгиева – Мариница, Дайана Михайлова – Кераница, Изабел Петрова – Гаврилица, Криста Славова – Няголица, Цветелин Илчев – Нягол, Пламен Калчев – Сенебирски и Тони Валентинов – Гунчо. В пиесата са ангажирани още Митко Димитров, Роси Иванова, Йоанна Ефремова и Деница Димитрова“, допълни Мира Бонжева.
„Искам да изкажа специална благодарност на Ротари клуб, издателство „Ковачев“, „Лесилмаш“ и всички приятели, които ни помогнаха, за да осъществим този проект“, допълни още Бонжева. „С тази пиеса просто искаме да кажем, че от нас, от нашата студия, Силистра има нужда, но за жалост ни помогнаха изключително малко хора и фирми, пред които се покланяме и им благодарим“, каза в заключение Мира Бонжева.