Екобостан ще садят децата в Смилец, хвърлиха око и на старото училище

В четене на публикации за селото и писане на проект за екобостан премина зимната ваканция на младите жители на Смилец
В четене на публикации за селото и писане на проект за екобостан премина зимната ваканция на младите жители на Смилец

Екобостан ще садят през май малките жители на село Смилец, съобщи кметът на селото Павлина Романова. Това решили децата по време на зимната си ваканция, проведена в изготвяне на проект за реализиране. С него ще се кандидатства в конкурсната сесия „Младите за Силистра“, финансирана от община Силистра.

Вече се знае, че ще бъде засят 1 декар с дини, които ще бъдат направени на маджун по време на Втория фестивал на маджуна през лятото. С около 1000 лева, колкото е и максимумът по конкурсната сесия, ще се купят екопрепарати, инструменти, ще се издадат флаери и тениски за инициативата. 12-те ученици в селото ще привлекат и свои връстници от училищата, където учат. Идеята бе колективно обсъдена, прочетени бяха вестниците, отразили живота и емоциите на селото и децата решиха сами да напишат част от историята му.

Първите помощници вече дали заявка за участие. Румънски приятели на Смилец, присъствали миналата година на маджунения фестивал искали да се научат също да го правят и ще присъстват във всички „фази” на приготвяне на динения деликатес.

Явно детската фантазия се развихрила и спонтанно възникнала идеята старото училище в Смилец да стане отново полезно за жителите. Закритото преди повече от 40 години учебно заведение в центъра на селото да бъде ремонтирано и да стане база за летни бригади на желаещи да се научат на селски труд и поминък, решили децата. В големия двор на училището може да се основе и първата детска зеленчукова и овощна екоградина. Тепърва кметът Павлина Романова ще обикаля институциите за разрешения и документи. Тя разчита на разбирането и помощта на местните власти.