Екоинспектори проверяват сметища в Силистра, Русе и Разград

44 контролни проверки в населени места във връзка с готовността на общините да закрият сметищата са извършили експертите от РИОСВ-Русе, съобщиха днес оттам.

44 контролни проверки в населени места  във връзка с готовността на общините да закрият сметищата са извършили експертите от РИОСВ-Русе, съобщиха днес оттам… Инспекциите са били в областите Русе, Разград и Силистра, като до края на май се предвиждало да бъдат проверени всички общински центрове. „Дадени се предписания да се предприемат мерки за преустановяване експлоатацията и  закриване на съществуващите сметища до 16 юли, като на територията на трите области подлежат на закриване 507 сметища за неопасни отпадъци“, уточниха от пресслужбата на екоинспекцията.
Оттам уточниха, че в 8-те общини на област Русе събирането на отпадъци е решено почти 100-процентово,  като изключение правели само общините Бяла и Вятово.
„Специално в Силистренска област данните сочат, че на 65 % от населението е предоставена тази услуга, като от тях в община Силистра организираното сметоизвозване  обхваща 85 % от населението, в община Тутракан около 40 %, а община Главиница – 100 %“, допълниха от РИОСВ. В общините Кайнарджа и Ситово нямало въведена такава система.