Етнографският музей отваря пълната си експозиция на 15 септември

 

Главният уредник Маргарита Миланова вече организира освежаването и подредбата на експонатите на втория етаж на музея
Главният уредник Маргарита Миланова вече организира освежаването и подредбата на експонатите на втория етаж на музея

Заедно с началото на новата учебна година на 15 септември Етнографският музей в Силистра отваря пълната си постоянна експозиция за жителите и гостите на града, съобщи главният му уредник Маргарита Миланова.

Въпреки предупредителните ленти опасността откъм старата сграда спрямо детската ясла си остава
Въпреки предупредителните ленти опасността откъм старата сграда спрямо детската ясла си остава

Добрата новина дойде след като ремонтът на покрива завърши в най-кратки срокове и вместо за предвидените десет дни строителите предадоха обекта за седмица, като изпревариха последвалите дъждове. Дългочаканата подмяна на част от гредореда и циглите на 159-годишната сграда стана благодарение на предвидените в общинския бюджет за 2019 г. 50 000 лева целеви средства.

Специални благодарности етнографите и колективът на Регионалния исторически музей изказват на зам.-кмета по териториално устройство инж. Тихомир Борачев за бързите действия по организация на ремонта.

Сега екипът на музея разконсервира прибраните експонати, след като вторият етаж на сградата над три години бе затворен за посетители и токът изключен след предписание на Пожарната поради опасност от късо съединение. Със собствени средства през лятото изложбените зали ще бъдат освежени, експонатите почистени и подредени. Предстои и химическа обработка на дървените предмети против паразити.

Друг голям проблем на една от най-старите сгради в Силистра са напуканите каменен зид и външната мазилка. Цепнатината тръгва от покрива, стига до основите и има опасност част от тях да рухне. През това място всеки ден родители водят децата си в детската ясла, отделена от музея с двуметрова пътека. По-лесен за решаване е един «естетически» проблем. Едва ли трите подредени контейнера за разделно събиране на отпадъци току пред входа на културната институция допълват хармонично красивата фасада на музея.

Според Закона за културното наследство в момента се изготвя проект за осъвременяване на базата, подмяна на дограмата, ремонт на таваните, укрепване на основите на сградата и други спешни дейности за съхранение и демонстриране на стария бит и поминък на силистренци. С проекта Регионалният исторически музей ще кандидатства за финансиране от Министерството на културата.

Трите казана за разделно събиране на отпадъци едва ли се „вързват“ естетически с красивата фасада на музея
Трите казана за разделно събиране на отпадъци едва ли се „вързват“ естетически с красивата фасада на музея

Сградата на Етнографския музей е построена в през 1860 г. и първоначално е била турски конак. След Освобождението яката каменна постройка дълги години е била затвор. От 1952 г. до 1963 г. е преустроена за ученическо общежитие, а през 1967 г. в нея официално е открит Етнографският музей, един от трите обособени в отделни сгради в страната след тези в София и Пловдив. Именно от тогава в една от най-старите сгради в Силистра не е правен основен ремонт.

Изложбената част е разположена на площ от 300 кв. метра в 10 стаи. Вторият етаж заема 225 кв. метра и там е основната експозиция от над 6000 артефакта от бита и културата на хората от Добруджанския край и Силистра от средата на 19-ти до началото на 20-ти век.