Ефективно и условно осъдиха силистренски иманяри

Две години затвор при първоначален строг режим ще лежи Любен В., а съратниците му Пресиян Г. и Димитър Д. бяха осъдени на по година и половина условно за иманярска дейност, реши Варненският Апелативен съд, съобщиха от пресцентъра му. Всеки от тримата трябва да заплати глоба от по 5 000 лв.

Подсъдимите бяха привлечени към наказателна отговорност за това, че на 20.04.2018 г. в землището на с. Окорш в съучастие без съответно разрешение са търсили археологически обекти с технически средства. Любен В. отговаря и за противозаконно държане на 2 саморъчно направени металдетектора, за които знаел, че са предназначени за търсене на археологически обекти, и на 6 археологически обекта – бронзови монети. Те не били идентифицирани и регистрирани по реда на Наредбата за реда за извършване на идентификация и за водене на регистъра на движими културни ценности.

През април 2018 г. при обработката на нива земеделски производител намерил купчина монети, приличащи на сребърни. Споделил находката с Пресиян Г., за когото знаел че има познания в сферата на нумизматиката. Подсъдимият знаел точното местонахождение на нивата и решил да организира търсене на антични монети в нея. Споделил намеренията си с Димитър Д., който предложил да включат и Любен В., който познавал металотърсачите. Около 1,30 ч. през нощта тримата пристигнали на набелязаното място с нужното оборудване – лопати и детектори.

В същото време служители на Районното управление и на Граничното полицейско управление провеждали специализирана операция за противодействие на престъпления с културно-исторически ценности. Служителите имали оперативна информация за уговорка на неустановени хора да търсят археологически обекти. Проследили действията им с термокамера, наблюдавали ги продължително време и ги задържали.

Подсъдимите твърдят, че не са търсели археологически обекти, а самородно злато, и че металдетекторите били настроени за търсене именно на благородния метал.

Според специалистите намерените монети са т.нар. драхми от Истрос и са от 4-3 век пр. н.е. Те били сечени от 6-7 г сребро и се разпространявали като разменно средство в гръцките колонии по българското Черноморие и в региона на Добруджа в древността. Пазарната им стойност варира от над 200 евро за брой при отлично качество до 40-50 евро при по-лошо запазените монети.