Живите ветерани от Втората световна още чакат Стената на славата на 31-ви полк

Stena slavaЕдва 38 са живите ветерани от Втората световна война в Силистренско, съобщи Стоян Колев – председател на Съюза на ветераните от войните. 29 от преживелите трагедията на войната живеят при близки или в социални заведения в Силистра, четирима са в Ситово, трима в Тутракан, а двама в Главиница. Поради възрастта броят им постепенно намалява, а през последните години този естествен процес става и по-бърз.

Неотдавна в Силистра се проведе областна конференция на съюза, която избра дуловчанина Стоян Колев за свой председател след кончината на бившия председател – ветеранът Тодор Дюлгеров. Педагогът пенсионер Димитър Плугаров застана начело на Контролната комисия. По време на конференцията петима ветерани от Силистра, Дулово и Сокол получиха руски медали по повод 70-годишнината от победата над фашизма. Отчетният доклад, представен на форума обхвана периода 1 януари 2013 г. – декември 2015 г. През това време са изготвени списъците на ветераните и техни потомци, които са общо около 200 души.

Както е известно, през 2012 г. бе създаден Инициативен комитет за изграждане на мемориална Стена на славата, като част от комплекса на паметника „31 пехотен полк – Железния“ в Силистра. Проектът е готов и одобрен, но въпреки първоначалния ентусиазъм няма събрани средства за построяването му. Предвидено бе на Стената да бъдат изписани имената на загиналите войни-герои от полка.

Според историка Тодор Николаев в списъка са 446 души, служили в полка и убити на фронта, като 206 /плюс още 17 от община Тервел/ са добруджанци от област Силистра. В списъка са и 118 силистренци, загинали като служещи в други бойни части, предимно в пехотни полкове, но и в други специализирани военни звена. Сред убитите има жители на различни области – Варна, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен, Монтана и др.

Около 100 000 лева ще струва Стената на славата припомни председателят на Инициативния комитет Николай Димов. До момента от дарения са събрани над 18 000 лева, допълни юристът и бивш областен управител на Силистра. От тях 10 000 лв. са платени за проекта, а с 1000 лв. е направена реплика на полковото знаме, което ще се пази в местния Клуб „Традиция”. Общинската администрация вече е дала разрешение за строеж върху отредения терен.

Пари за започването на строежа, обаче няма, сподели Димов. Повече от 10 години датира мечтата на ветераните от Втората световна война да бъде изграден мемориал, на който да бъдат изписани имената на бойните им другари, останали по бойните полета на Европа.

Идеята бе инициативата да бъде реализирана през май 2015 г., когато се честваше 70-годишнината от края на Втората световна война. Явно обществеността скоро няма да види замисленото от комитета. Дано поне внуците на загиналите герои видят някой ден осъществена благородната инициатива.

За нуждите и финансовото обезпечаване на проекта, бе открита и дарителска банкова сметка:

„ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ” АД, клон Силистра

BIC: BPBIBGSF

IBAN: BG46 BPBI 7115 4055 4701 01

Инициативен Комитет за изграждане на „Мемориална стена на славата”.

2 thoughts on “Живите ветерани от Втората световна още чакат Стената на славата на 31-ви полк

 1. С удоволствие бих дарил 10 лева от семейния бюджет.Ако примера ми бъде последван,може би тази стена ще бъде факт в близко бъдеще.Ако е да се събират подписи за връщането на царя,или други подобни простотии,на всеки ъгъл в града ще се изкарат маси за събирането на подписи,но щом е за почитта на дедите ни,това е непосилно!

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

 2. Каква кнтролна комсия.
  Смешно.
  Това са хора с над 90 години. Някои не могат да се движат. Други са безхлебни и в мизерно състояние. Трети са неадекватни с околния свят.
  Вероятно десетина са в добро състояние.
  А кой е този Плугаров. Да не би онова чудовище,което б директор ва училище „Вапцаров“.Онова момче,по време на чието директорстване в това училище от разарвоарите на парното „изтекоха „тридесет тона нафта. Вероятно под сновите на училището има море от нафта.Или се изпариха някак си. Или …Хайде бе… Ние бяхме в това училище по онова време.Мръзнахме. Само че тази нафта така и си потъна . Никой не предприе действия за разкриване на тази далавера. Сега длъжност при ветераните. Смешно. Какви ще ги върши там. Вероятно за тази длъжност се дава някаква плата. Той е такова същество,че ако няма келепир, не би се ангажирао с нещо от обществен характер.Мога да даря над хиляда лева,дори и половината от цената за монумента,но не съм сигурен,че те ще се ползват по предназначение.
  Тошо Николаев .Брат ми му беше ученик. Как им вадеше душицата този педант.Цербер беше в гимназията. Значи още се подвизава този човечец.
  Ех,бедни,бедни и горки ветерни.Такава ли участ заслужавате…

  Палец нагоре 5 Палец надолу 0

Comments are closed.