Жителите на „Попово” отпразнуваха годишнината на Крайовския договор

Popovo (1)„Добре дошли в Народно читалище „Ведрина“ – кв. Попово, град Алфатар”, казаха организаторите на първия за квартала празник, посветен на 75-годишнината от Крайовския договор. Близо 300 са жителите на квартала на общинския център на най-малката община в областта – Алфатар. Близо 100 са семействата на преселниците, дошли да живеят тук през 1940-1941 г. в резултат на мирната спогодба, върнала Южна Добруджа към България. Това обяснява и защо салонът бе пълен с хора.

„Обновихме читалището наскоро, но май ще трябва да правим и нов, по-голям салон”, каза секретарят на читалището Иван Петров, Popovoпосрещайки гостите, сред които и от Силистра – читалище „Дръстър” и Клуб „Добруджа” при читалище „Доростол 1870”. Ръководителката му Мария Христова също е родом от града, прочут с престилките и с прототипите на герои от света на Йордан Йовков – певецът на Добруджа.

Поздрави получиха 92-годишната Руска Митева, най-възрастната преселка в кв. „Попово” в момента, както 77-годишния Христо Василев, също доайен сред преселците. Красиви носии. Тъжни песни. Весели хора. Празник в чест на една годишнина, на която бе посветен и сборникът „Съхранена памет. Спомени на съвременници”, чиито съставители доц. д-р Румяна Лебедова и Йордан Георгиев бяха сред гостите на тържеството, за да представят творбата, съхранила близо 50 разказа на добруджанци, сред които и хора от Алфатар.