Забраниха улова на есетрови риби за 5 години

Миналата година 2000 малки чиги намериха новия си дом в река Дунав край Ветрен
Миналата година 2000 малки чиги намериха новия си дом в река Дунав край Ветрен

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури забрани улова на есетрови риби за следващите 5 години в българската акватория на река Дунав и Черно море.
Със заповедта, подписана от министрите на земеделието и на околната среда, се забранява уловът на четирите вида есетрови риби, които все още се срещат в Дунав и в Черно море – руска есетра, чига, пъструга и моруна. При случаен улов на екземпляри, рибите трябва незабавно да бъдат върнати във водния басейн. Според текста се забранява пренасянето, превозването и продажбата на есетрови риби и продукти от тях, уловени в българската акватория на река Дунав и Черно море.
Заповедта представлява удължаване с още 5 години на забраната за улов на есетри, въведена у нас през 2011 г. Подобна забрана съществува в Румъния от 2006 г. Тази мярка безспорно е необходима, но извън нея са нужни и други сериозни действия, координирани между държавите в поречието на Долен Дунав за опазването на тези емблематични риби, коментираха еколози.
Есетровите риби достигат полова зрялост сравнително късно, при моруните, които живеят до 100 години, това се случва след 14-18-годишна възраст. По тази причина 5 и дори 10 години са твърде кратък период, за да има резултати от забраната на улова, коментират природозащитниците.
Миналата година през юни „WWF-България“ пусна в Дунав край село Ветрен 2000 малки чиги по проект за опазване на есетровите риби в българския участък на река Дунав. Организацията бе отгледала над 50 000 риби „разселени” по дунавското крайбрежие.
От шест вида есетрови риби в долното течение на Дунав са останали четири и по международни оценки три от тях са критично застрашени.