Завлечени със заплати работници протестираха без началниците си

Работниците чакаха началниците им от фирмите да им обяснят защо са отменили протеста и кога ще си получат заплатите
Работниците чакаха началниците им от фирмите да им обяснят защо са
отменили протеста и кога ще си получат заплатите

Около 30 строители, работили по водния цикъл в Силистра, и имащи да получават заплати от фирми-подизпълнителки по проекта, излязоха днес в центъра на града, за да изявят негодуванието си и с цел да бъдат предотвратени бъдещи подобни издевателства над труда на хората, заявиха те.
Както писахме, за днес бе обявен големият митинг, организиран от 27 фирми-подизпълнители по строежа на новата ВиК-мрежа в града и пречиствателната станция. В уведомлението до Общината и полицията пишеше, че имат да получават над 2,1 милиона лева от подизпълнители на по-високо ниво за предоставена строителна техника и работна ръка. Във вторник вечерта, обаче се разбра, че с тях са водени разговори за изчистване на финансовия проблем и затова организаторите отмениха протестната си изява.
На друго мнение бяха днес дошлите в центъра на Силистра работници, основно от града, но имаше и пристигнали от Сливен. Строителите не бяха съгласни с отмяната и чакаха някой да им обясни защо е отменена и щом има преговори кога ще си получат заплатите.
Средно по около 1000 лева имат да вземат някои от строителите, но имаше и хора не взели по 3000 лева. Те разказаха схемата, по която са работили почти година. Около 200 човека били назначени на трудови договори с минимални заплати в „Кристална вода” АД и работели по различните обекти в града. Обещаните суми за труда им, обаче били около 1000 лева, а в зависимост от спецификата на работи и наднормените часове стигали до 1400 лв. Разликата над минималната заплата им било обещано да получават от друг подизпълнител – бургаската фирма „ПРК България 85” ООД „на ръка”. Месеци наред всичко се плащало изрядно, допреди 2 месеца, твърдяха ощетените.
След като в края на 2015 г. строителните дейности приключили, всички посредници в проекта за 72 милиона изчезнали от града без да се разплатят.
Сред протестиращите имаше и силистренци, предоставяли имотите си под наем, които също не са си получили парите и „висят” със стотици левове за неплатени сметки за ток и вода.

10 thoughts on “Завлечени със заплати работници протестираха без началниците си

 1. Аз ви звляках щото съм мръсна мутра от ГЕРБ заедно с Юлиян Найденов хахаха

  Палец нагоре 14 Палец надолу 2

 2. Ами да се обърнат към НАП за да напряват ревизия на работодателите им

  Палец нагоре 15 Палец надолу 2

 3. Силистренска герберска мафия!

  Палец нагоре 12 Палец надолу 2

 4. Европейска работа и европейски работници и една европейска община и един европейски протест, само да имаше и една европейска прокуратура.

  Палец нагоре 19 Палец надолу 1

 5. ха ха ха … чакайте от умрял писмо … нали брадатия си гушна комисионните – дреме му за вас

  Палец нагоре 15 Палец надолу 0

 6. Поръчител, изпълнител и ощетените фирми да дадат пресконференция и да излезе поне част от истината. А къде са разните партии, да защитят електората си – на общата хранилка… Предстоят още проекти за милиони, познайте кой ще ги спечели

  Палец нагоре 16 Палец надолу 0

 7. Канал,не политизирай протеста с партиите.Ако някоя партия застане зад тях,ще я оплювате,че се възползва.Хората са си дали труда,лишили са семействата си и накрая с ръцете в джобовете.А и тези работници навярно са назначени,или изпратени от управляващата партия.Нека тя им даде заплатите.

  Палец нагоре 5 Палец надолу 1

 8. Е, тъй де, бабукчанино, да им даде, за да не се политизира…

  Палец нагоре 6 Палец надолу 0

 9. Работниците да проверят дали трудовите им договори са регистрирани. Ако не са, ще ……супата. А двете фирми изпълнителки, имат ли писмени договори с подизпълнители, или само си чешим езиците?!

  Палец нагоре 4 Палец надолу 0

 10. И какво като имаме договори. Ние сме фирма която работи с един багер. Имаме договор и какво от това. Какво да правя с този договор. На мен имат да ми дават 60 000 лв. Фактурите са пуснати, осчетоводени, платено им е ДДС-то. ИИИИиииии пари няма. Нали щяхме да стачкуваме в Силистра вчера. Медиите бяха уведомени. Нооооо шефовете на ПРК България са били в Силистра, баламосали са 4-5 Силистренски фирми, обещали са им пари и те се отказаха. На нас даже не ни се обадиха. Скриха се само и само те да си вземат парите а другите фирми каквото искат да правят. Да 27 фирми са завлечени с пари от ПРК България. Освен Силистренските фирми обаче, там работиха и фирми от : Добрич, Балчик, Оброчище, Благоевград, Русе ….. и т.н. Кажете сега кого да търсим. А аз ще ви кажа само едно. Прав е бил Маджо като е казал “ Тези Силистренски селяни, нищо няма да вземат “ . Такива сте. Защо се отказахте от протеста ? Защо нас- другите фирми ни отстранихте от вземането на решение. Ние да не сме пели песни на обекта ? И ние работихме, даже повече от Силистренските фирми , по квартири и далече от семействата си! ПОГЛЕДНЕТЕ И СЕ НАУЧЕТЕ ОТ ГЪРЦИТЕ!!! От нас българите нищо не става !!! Всеки мисли само за себе си, а другия да се оправя както иска. ЖАЛКИ СТЕ!!! ПРОДАДОХТЕ И ДУШИТЕ СИ НА МУТРИТЕ.
  /фирма от гр. Добрич /.
  Ааааа и още нещо! Забравих да ви кажа!!! Нищо, че се надупихте на ПРК България / говора за тези 5-6 фирми , които са се договорили да им платят/ ПАРИ НЯМА ДА ВИДИТЕ !!!!

  Палец нагоре 9 Палец надолу 0

Comments are closed.