Закриват ареста в Силистра, надзирателите обмислят да напускат

Предложение на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ за оптимизация на структурите на арестите и затворите предвижда закриване на ареста в Силистра, информират от синдикалната организация в града, цитирани от БНР.

Това на практика означава прехвърляне на задържаните в Силистренско в Добрич и разпределяне на служителите по график към службите в Добрич и Варна. Става дума за разстояние от 200 до 300 км дневно – в двете посоки, за да отидат служителите на работа. Работещи в системата са на мнение, че ако това се случи, ще бъдат принудени да напуснат системата.

Преди по-малко от месец синдикалните дружества на „Затвори и арести“ и на полицията излязоха на протест. В Силистра работещите в тези структури подкрепиха взаимно колегите си в исканията не само за повишение на трудовите възнаграждения, но посочиха, че има нужда и от подобряване условията на труд.

В отговор на това научават, че има изпратено предложение до правосъдния министър Надежда Йорданова за реорганизация на арестите в Силистра, Велико Търново, Сандански, Кърджали и Смолян. За Силистра и Смолян се посочва, че не са достатъчно натоварени и следва да бъдат закрити. Предложението е служителите да бъдат прехвърлени в Добрич и Варна на 12-часови смени, а не както досега на 24-часови, а задържаните – да бъдат прехвърлени в Добрич.

Ако ставаше въпрос само за километрите разстояние, можеше работещите в силистренския арест да преглътнат т.нар. оптимизация, коментира Стоян Великов, председател на местната синдикална организация на арестите. „От това произлиза големият проблем – изчислили сме, че при 15 дежурства на месец по 12-часови смени, на човек излиза около 1200 лева пътуване. Изключвам от 60 часа нагоре по пътища. Разходи от джоба. Дирекцията не поема пътни, не поема квартири, не поема нищо. 300 лева на човек сме го изчислили при сегашните цени на горивата. Даже да се комбинираме по четирима на смяна, тези 1200 лева да ги разделим, пак идват по 300 лева. Има вероятност да минем и на 8 часа, което допълнително ще ни постави на колела.“

Георги Тодоров, Иван Марчев и Борислав Борисов споделят общото мнение, че няма нищо лошо в оптимизация на структурите, но че конкретното предложение за Силистра не е обмислено и от него ще пострадат освен работещите, но и техните семейства. „Ще бъде затруднена работата на абсолютно всички институции – на адвокатския съвет, на разследващи, съд, прокуратура.“ Справките показват, че арестът в Силистра работи на над 50% средномесечна натовареност, казват служителите. „Хората няма да предпочитат да си дават по-голямата част от заплатата за път и ще напуснат. Предложението е неприемливо и нереално. Като ще заминава цялата заплата в път, отива всичко по дяволите.“

Тези 200 или 300 километра ще им пречат да си изпълняват задълженията, особено в случаи на тревога, когато до два астрономически часа ще трябва да се явят по служба в пълно бойно снаряжение, като изминат разстоянието при засилен трафик в летния сезон, или сред преспи и навявания през зимата.

Точно преди 10 години в Областната дирекция на МВР бе направен основен ремонт на всички килии в ареста. За целта Вътрешното ведомство отпусна 140 000 лева за цялостен ремонт на арестантските помещенията в сградата на дирекцията. Целта бе да се спазят изискванията, посочени от Евросъюза.

След ремонта капацитетът на ареста стана почти двоен – 12 места, но всеки арестант разполага със задължителните, според европейските стандарти, 4 кв. м площ, ново легло и чисти чаршафи. Отделно, помещенията бяха увеличени като брой и площ и обособени за мъже, жени и непълнолетни, като всяко едно помещение не е по-малко от 8 кв. м. То е с осигурен пряк достъп до слънчева светлина, а арестуваните имат и специални стаи за срещи със своите адвокати. Освен това се „радват“ на топли и уютни килии с ламинат и алуминиева дограма. „Клиентите” на полицейския арест разполагат също и с тоалетни и бани.

„Постарали сме се да спазим всички условия и нашите арести да предлагат на пребиваващите в тях европейски стандарти. Може да е малко, но е от сърце!”, заявиха преди 10 години силистренските полицаи.