Започна Парадът на планетите ‘2016

Parad planetiПарад на 5 планети шества в момента над нашите географски ширини за голяма радост на любителите на небесните явления. Той започна преди няколко дни и ще продължи до 20 февруари, съобщиха от Астрономическата обсерватория „Галилео Галилей” в Силистра.
Става дума за подредба, която не се е случвала отдавна и в която „действащите лица” са Меркурий, Венера, Сатурн, Марс и Юпитер. За да ги види, човек трябва да бъде ранобуден и да става преди слънчевия изгрев, към 6,00 ч., когато при ясно време те вече се виждат на южния хоризонт. Изглеждат като подредени почти в права линия и освен с бинокъл и малък телескоп могат да се наблюдават и с невъоръжено око.
Атракцията се подсилва от прелитащата високо над източния хоризонт комета „Каталина”, която е опашата и ще бъде в полезрението ни до началото на март. Зрелището ще стане още по-завладяващо на 6 февруари сутринта, когато Луната ще има съединение с Венера, и на следващия ден, когато Меркурий от своя страна ще бъде най-близко до Слънцето.
Ако в парада участват три или четири планети, той се нарича малък, проявявайки се почти всяка година, а понякога дори два пъти годишно. Значително по-редки са големите паради, съставени от пет или повече планети, какъвто е настоящият и какъвто следващ подобен ще има чак през 2020 г. Затова той не трябва да се изпуска, споделиха от обсерваторията, където го подложиха на организирано наблюдение.