Заразна болест плъзна по бездомните кучета в Силистра

KucetaЗаради заразното заболяване парвовироза е ограничено приемането на млади животни в приюта за безстопанствени кучета в Силистра. Според ръководителя на приюта Димитър Иванов това става по указание на обслужващия приюта ветеринарен лекар и със знанието на Агенцията за безопасност на храните и община Силистра за ограничаване на инфекциозното заболяване в изпълнение на Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

Приютът, който бе открит в края на миналата година, е с капацитет за около 150 животни. Сега там са настанени 55 млади кучета и 28 възрастни животни. 16 малки кучета вече са „осиновени”. Приютът разполага със специализиран транспорт. След улавянето им животните се преглеждат, обезпаразитяват, ваксинират, чипират и кастрират. Правят им се паспорти. Не се предвижда евтаназия. Ако капацитетът на приюта бъде запълнен, ще се търсят възможности за работа по различни програми за бездомни животни.

 

 

Парвовирусният гастроентерит или парвовирозата при кучетата е много актуално, широко разпространено инфекциозно заболяване, засягащо предимно младите кучета с прояви на треска, гастроентерит и миокардит. От него се разоляват кучетата, котките и други животни от същите семейства, но не е опасно за хората.

Основен източник на заразата са преди всичко болните животни, които чрез повърнатото стомашно съдържание и фекалиите замърсяват трайно и интензивно околната среда. Предаването на заболяването се осъществява главно чрез замърсени храна, вода или директно близане и допир.

1 thought on “Заразна болест плъзна по бездомните кучета в Силистра

  1. Кастрират ги и ги пускат обратно в махлата да хапят пак хората Каква е ползата

    Палец нагоре 2 Палец надолу 1

Comments are closed.