Защитникът на гражданите Мая Манолова чу проблемите на силистренци

Напоследък зачестяват жалбите срещу ВиК-операторите, каза в Силистра омбудсманът на България Мая Манолова, която с експерти от институцията направи приемни в седемте общини на Силистренска област.

Става дума за наредбите и методиките, с които боравят ВиК-дружествата и с порочната практика да се събира такса за общо потребление”, обясни Манолова. Тя заяви, че от следващата седмица започва да работи по този проблем и се подготвя публична дискусия с участието на всички заинтересовани страни, защото това не е само силистренски проблем. Въпроси, свързани с общи проблеми на града, липса на работа, ниско заплащане, проблеми с банки и с частни съдебни изпълнители са други теми, представени на приемните от гражданите.

Поставен е и един специфичен за Силистра проблем – за трафика на тежкотоварни автомобили и паркирането им по улици в града, преди да преминат през ГКПП.

Мая Манолова се срещна и с майки на деца с увреждания – част от протестната мрежа „Системата ни убива!“. Според Манолова ангажиментът към тях е на най-високо ниво, като идеята е три законопроекта да бъдат разгледани заедно. Но Манолова не скри, че работата се бави и „няма да бъде спазен времевият ангажимент”.

Днес Мая Манолова участва в церемонията за откриване на новата учебна година в най-старото училище на Силистра „Отец Паисий”, където се учи единайсетгодишната Ния Атанасова – едно от децата-посланици на омбудсмана. В програмата на омбудсмана бяха включени и Професионалната гимназия по производствени технологии „Евлогий Георгиев” в Силистра – училище, с което работи Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” – партньор на институцията на омбудсмана и социално-педагогическият интернат „Христо Ботев” в тутраканското село Варненци.