„За да има бъдеще Силистра!“

Инвеститори и работни места, съживяване на крайните квартали и достъпност до селата в Силистренска община са част от приоритетите за работа на кандидата за кмет Димитър Трендафилов и кандидатите за общински съветници на коалиция „Алтернативата на гражданите“.

На пресконференция днес о.з. подполковник Димитър Трендафилов направи своята заявка за участие в местните избори през октомври. Той и колегите му от коалицията ще работят за реализиране идеята на народния представител Александър Сабанов за създаването на Индустриален парк в Силистра. Една идея, която има подкрепата на Министерство на икономиката, но не срещна реална подкрепа от ръководството на Общината до момента, въпреки, че на думи бе заявена такава.

Припомняме, че инициативата стартира миналата година.

Силистра е много добра локация, с данни за инвеститорски интерес – речен, железопътен и сухопътен транспорт. Нужно е единствено да бъде популяризирана Силистра като дестинация за бизнес. Затова е и крайно необходимо тук да бъде създаден Индустриален парк, с помощта на държавата. Да влязат в Силистра инвестиции с възвращаемост, да бъдат открити работни места и да спре обезлюдяването на региона, коментира Александър Сабанов. Пред журналисти той декларира, че Трендафилов ще има неговата подкрепа, като народен представител, не само при осъществяването на този проект, но и при всеки един друг.

Важно е да се продължи да се работи върху необходимостта от изграждането на Дунав-мост „Силистра-Кълъраш“ и върху овладяване на проблема с преминаването на тежкотоварни камиони през града. Кандидатът за кмет на Силистра Димитър Трендафилов и колегите му от „Алтернативата на гражданите“ са на мнение, че са необходими постоянство и воля в търсенето на решения.

За строг контрол върху работата на общинските предприятия, а и върху всяка една дейност на Общината се обяви още Димитър Трендафилов, както и за съживяването на крайните квартали на Силистра. Внимание трябва да бъде обърнато и на останалите населени места в община Силистра, допълни той, имайки предвид липсата на достъпност до някои от селата.

По последни данни Силистра като община и областен център е на последно място по усвояване на средства от Европейските структурни фондове, особено в последните четири години. Това трябва да се промени и да се работи усилено в тази посока, защото това е един от начините да се промени животът на хората в Силистра. Това обаче не са преки инвестиции, които ще открият нови работни места, затова е от значение да бъдат създавани и производствени мощности, да заработи промишлеността, заяви Трендафилов. Не са за подценяване туризмът и услугите, но те не са достатъчни.

Няма перспектива в създаването на паркове, градини и супермаркети. Да, те са от значение, но трябва да се произвежда. А най-работещият сектор в тази посока е машиностроенето, коментира кандидатът за общински съветник от коалиция „Алтернативата на гражданите“ Георги Гайдаров, изпълнителен директор на „Силома“ АД. Но тази дума– машиностроене – липсва във всякакъв вид стратегии за развитие. Пример за това е и състоянието на Западната промишлена зона в Силистра. Там има работещи предприятия, а инфраструктурата е в отчайващо състояние. И не става въпрос само за асфалт, а за отношение, допълни Георги Гайдаров. Това са предприятия, които плащат такси на тази Община, а района е в безобразно състояние. Да, сега вече трябват много пари за нещо, което трябва да се прави периодично.

Трябва да се работи и с младите хора на Силистра в посока възпитание и пробуждане на патриотизма, заяви Димитър Трендафилов. Патриотизъм, който да ги връща тук в Силистра, когато завършат образованието си, защото градът има нужда от тях.

Димитър Трендафилов е подполковник, офицер от резерва. Възпитаник е на Висшето военно училище в Шумен. Притежава степен магистър по „Стопанско управление“ от РУ „Ангел Кънчев“ и по „Мениджмънт“ от Военната академия в София. В редиците на Министерство на отбраната е от 1989 година до 2013-та година. Като в последните десет години ръководи Областната структура на МО в Силистра. От 2015-та година е собственик и управител на фирма, чиято основна дейност е в сферата на земеделието. Част е от сдружението с нестопанска цел „За по-добра и красива Силистра“, което в последните години има поредица от успешни акции свързани с почистване, обновяване,  освежаване, реставриране и поддържане на красивата природа на Силистра. Общински съветник е в мандат 2015-2019 г., председател на групата общински съветници от МК „Гражданско единство“.Семеен е, с две деца.

Днес МК „Алтернативата на гражданите“, в която влизат ВМРО, Земеделски народен съюз, Партия на зелените и КП „Алтернативата на гражданите“ стартира своята предизборна кампания с водосвет в православният храм „Св.свпървоапостоли Петър и Павел“ в Силистра.

Коалицията има свой кандидат кандидат за кмет на силистренското село Калипетрово и пълна листа кандидати за общински съветници.

Всички те са обединени под мотото „За да има бъдеще Силистра!“.