За пръв път Силистра чества Победата без ветерани и с мръсни паметници

Разделно бе почитането от местните и държавни власти на паметта на загиналите войни от 31-ви Силистренски пехотен полк – Железния по повод 9 май – 77-годишнината от победата над хитлерофашизма и Ден на Европа. Формалният повод бил липсата на покана от страна на общинската администрация, но присъстващите съзряха и друга причина.

С разлика от половин час пред Стената на славата в Мемориалния комплекс на полка венци и цветя на признателност поднесоха кметът на Общината д-р Юлиян Найденов с екипа си и под звуците на Градския духов оркестър. Общинското ръководство бе „двойно“ – представители на Ученическия парламент заеха местата си до ръководните местни кадри в Деня на ученическото самоуправление.

Зам.-областният управител Минчо Йорданов доведе десетина души от областната администрация, за да регистрира и държавната власт съпричастие към масовия доскоро празник.

Може би поради някои преоценки на някогашната дружба, породени от настоящата нова война, или по други причини, но пред паметника на българските войни, загинали за българската свобода не присъстваха традиционните патриотични ученически групи. Не бяха забелязани и представители на партиите, обикновено активни в подобни мероприятия.

Комай, най-искрени в чувствата си бяха неколцината потомци на силистренските ветерани и загинали във войната. Със сълзи на очи те поднесоха скромните си цветни китки под мраморните стели на предците си. За мнозина от тях празникът бе тъжен.

За пръв път от десетилетия честването в Силистра на 9 май бе без присъствието на ветерани от бойните полета преди 77 години. Последният, видял войната „отблизо“ – 97-годишният Кънчо Кънев почина през лятото на миналата година.

Имената на 563 войници, офицери и подофицери са изписани върху Стената на славата. В скоро време и те ще станат невидими от праха и мръсотията, полепнали по тях. Съвсем неевропейски е видът и на самия паметник на 31-ви полк, мръсен и неугледен, с железните кръпки след откраднатите бронзови плочи, като кръпките на отношението ни към паметта на героите…

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.