За първи път отличието „Почетен гражданин “ ще получат двама силистренци

За пръв път в 80-годишната история на присвояването на званието „Почетен гражданин на Силистра“ с отличието ще бъдат уважени двама силистренци – поет и хирург, за съжаление посмъртно.

Специално за целта бе променена Наредбата за символиката и отличията в община Силистра, според която само един номиниран годишно можеше да получи званието.

Почетните отличия ще бъдат връчени по традиция в Деня на Силистра – 14-септември, Кръстовден, на тържествената сесия на Общинския съвет.

Имената на поета Валентин Чернев и хирурга д-р Здравко Горанов ще останат навеки в Летописната книга на Силистра, редом до другите заслужили граждани, допринесли с живота и делата си за просперитета на града. Техните наследници ще получат почетните отличителни плакети и сумата от по 1000 лева.

И втората по значимост награда в община Силистра – „За граждански принос“, тази година ще е с нови измерения и значимост.

Три личности ще я получат персонално, реши местният парламент, както и няколко колектива от силистренската болница.

Бившият директор на болницата д-р Даниела Костадинова, която пое първите вълни на епидемията и организира работата на здравното заведение, наследникът й д-р Васил Славов, който доразви и обогати болничната база и условия за работа в сложната обстановка. Награда „За граждански принос“ ще получи и директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Теодора Начева, успяла да мобилизира поверения й колектив и с адекватни решения да координира действията на институциите в пандемичната обстановка.

Сребърната значка „За граждански принос“ ще получат и всички отделения на Многопрофилната болница за активно лечение, решиха силистренските старейшини. Така медицинския и обслужващия персонал ще получи признание за положените усилия в борбата с коронавирусната инфекция и овладяването й в Силистренско.