Земеделци от Силистренско блокираха важни пътища в областта

Зърнопроизводители от Силистренско излязоха на протест срещу отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна. Те блокираха ключови участъци от пътищата за Русе и Шумен. В демонстрациите се включиха и производители на плодове и зеленчуци, пчелари, тютюнопроизводители и животновъди.

На пътя край Тутракан бяха  спрени около 70 тежки машини. Недоволните хвърлиха и щайги с различни плодове, запалиха низи с тютюн и пчелен кошер.

Протестиращите бяха категорични, че трябва да се преустанови политиката на българската държава към унищожавани на родното производство. Те заявиха, че не са „терористи“ и не се опитват да извиват ръце, а тяхната работа е в полза на хората.

„Фермерите правим една от най-добрите социални политики. Когато преди 30 години започнах да се занимавам със земеделие, рентите бяха по 8 лева на декар, а сега аз плащам по 130 лева“, каза за БТА Николай Илиев, зърнопроизводител от село Секулово.

Земеделците настояват за продължаване на забраната за внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна. Те искат също за въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо, живи животни, мед и пчелни продукти.