Зоокът иска да построи приятел на животните, търси терен

Силистренецът Стоян Великов търси място в града, където да изгради зоокът за птици за собствена сметка. Единственото му желание е теренът да бъде общински, за да може да гарантира във времето устойчивост на начинанието си. Идеята му е от няколко години, но тъй като все още няма реализация посреща деца у дома си, за да се радват на птиците, които отглежда.

С животните Стоян Великов става приятел още в ранните си детски години. Не помни да е минал и ден, без да се грижи за рибки, кучета и котки, папагали и гълъби. Грижата за екзотичните птици започва с идването на демокрацията през 1989 г., когато пазарът се разкрепостява, както казва той.

Великов работи в системата на МВР, в служба „Арести“, средното му образование обаче е с ветеринарна насоченост. Живее в града със семейството си до преди пет години, когато купува празно място в близкото село Калипетрово, терасира двора, където на различни нива разполага оранжерии, градина, любимите си гълъби, тъй като е председател и на Съюза на гълъбовъдите. Вдига къща и в естествена среда разполага личния си зоокът за екзотични и традиционни птици.

Идеята му за нещо по-мащабно, така че птиците му да бъдат достъпни до повече хора, до жителите и гостите на Силистра, тръгва от децата на гостуващи му приятели. Хора, които да съдействат по програми да се осигури финансиране за изграждането, Великов е намерил. Нужен е само терен. С общинското ръководство са обсъждани няколко терена, но те се оказват неудобни по една или друга причина. Последните идеи на Стоян Великов са птичият свят, макар и ограден, да се впише в парка на крепостта „Меджиди табия“, а защо не и вътре в нея, ако нормативната уредба за историческите паметници позволява, или в района на самолета – ТУ 134, подарен на Силистра преди повече от 30 години и оформилия се вече край него кът за отдих. Надежда все още има.