Зърнопроизводителите са готови за блокиране на пътища и граници заради украинското зърно

Готовност за протестни действия – блокиране със земеделска техника на пътни артерии и гранични пунктове, изрази председателят на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистренско Боян Димов. Решението било взето на заседание на Управителния съвет на съюза.

Земеделските кооперации излизат с декларация, разпратена до всички институции и организации от зърнопроизводителния бранш. В документа кооперациите остро осъждат политиката на държавата по отношение на безконтролния внос на зърно от Украйна. Даниела Димитрова, председател на силистренската структура на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ подкрепи колегата си и допълни, че са напълно солидарни с декларацията, съгласувана и с тях. „Чакаме реакцията на държавата и сме в стачна готовност, заяви Димитрова. Това ще се реши на 26 юли, Денят на полето, на извънредна среща на Управителния съвет на НАЗ.“

„Ние, като част от ЕС, не сме подминати от тези проблеми. Родни търговци и потребители се „зареждат“ с евтина стока, внесена без мито и със съмнително качество, а родните производители биват опрени в стената с пълни складове и ниски изкупни цени на продукцията им.

Липсата на фитосанитарен контрол от страна на държавата може да доведе до нахлуване на продукция със съмнително качество и представянето и за произведена в България.

Държавата отново нехае за българския потребител“, се казва в декларацията.

Макар и Еврокомисията да е разрешила безмитния внос, никъде не било казано, че не трябва да има фитосанитарен контрол, притесняват се земеделците от Крайдунавска Добруджа. В страните извън Евросъюза все още се използвали забранени в него торове и препарати, коментират местните зърнопроизводители. Освен това и цената драстично подбивала местното производство и вече се усещало залежаване на реколтата от 2022 г., сподели Боян Димов.

Той не цитира точни данни за внесено в България по-евтино зърно – пшеница или слънчоглед, но по негови наблюдения на дунавските пристанища дебаркират денонощно баржи със зърно. Някои количества минавали транзитно, но немалко оставали в страната, изкупени от местни фирми, предпочитащи доста по-ниските украински цени.

В момента на зърнения пазар тон пшеница се предлагал за около 650 лева, а внесената стока била често пъти под 500 лева за тон.

Според зърнопроизводителите поскъпването в пъти на торовете и препаратите миналата и тази година логично оскъпява и реколтата. В същото време добивите в Силистренско били по-ниски тази година, заяви Боян Димов. Прогнозните цени към момента били по над 1000 лева за тон слънчоглед и около 1200 лева за тон рапица. Дали, обаче ще успеят да продадат стоката си при по-ниските цени на украинската продукция, зависи само от бързата намеса на държавата.