Зърнопроизводителите: Хляб за народа ще има, очакват 600-700 кг от декар

За населението ще има достатъчно хляб, за зърнопроизводителите, обаче той може да е „горчив“, коментират зърнопроизводители в Североизтока. В никакъв случай, обаче няма да има недостиг на зърно в страната.

В България се произвеждат от 7 до 10 пъти повече зърно, отколкото употребяваме. В световен мащаб вероятно ще има продоволствена криза предвид производството и логистиката в Русия и Украйна, но това нас няма да ни засегне, смятат земеделците. Каква ще е цената, не може да прогнозира, но за населението ще има достатъчно хляб.

Според специалистите се очакват високи цени на зърното, но за стопаните това не е радостно, защото високата цена е повлияна от тревога и напрежение на борсите. Високата цена на зърното означава високи цени на консумативи, високи себестойности и несигурност, и непредвидимост.

Годината за стопаните е започнала сравнително добре, посевите се развиват нормално. Като сериозен проблем, задълбочаващ се в зърнопроизводството е забраната на цели групи активни вещества при инсектицидите и при фунгицидите, без да има работещи заместители. Възходяща тенденция вече трета година се наблюдава и при вредителите в пролетниците, като има сериозни нападения от пясъчник, хоботник, телен червей и новия нехарактерен вредител – щурците. Срещу тези вредители няма средства за реална борба, освен това липсва достатъчно добра система за контрол и оповестяване на каланитети и плътности, алармират зърнопроизводители. Те смятат, че за преодоляването на тези проблеми са необходими спешни мерки от страна на държавата. Ако тази тенденция се запази, ще се наложи връщането в определени райони и в определени ситуации и на селскостопанската авиация.

Между 600 и 700 кг/дка са очакваните добиви от пшеница в Североизтока. Това каза днес един от големите зърнопроизводители в региона Васил Петров. За поредна година той беше домакин на организирания от неговия екип в Разград Ден на пшеницата. На опитното поле на фирмата му пред колеги, партньори и клиенти от Североизточна България бяха представени 32 сорта пшеница и 17 сорта ечемик.