Иво Андонов поиска оставката на Александър Сабанов. "Превърнахме се на детска градина", твърди кметът

Председателят на Общинския съвет в Силистра Александър Сабанов, ако има морал и достойнство, да си подаде оставката, призова днес кметът на Силистра Иво Андонов.

Председателят на Общинския съвет в Силистра Александър Сабанов, ако има морал и достойнство, да си подаде оставката, призова днес кметът на Силистра Иво Андонов… Повод за поисканата от него оставка на Сабанов е все още неприетия общински бюджет за настоящата 2009 година, както и напрежението между двете най-важни институции в общината, което пречело на нормалната работа и изпълнението на поетите ангажименти и задължения. Също днес бе оповестена специална декларация на всички кметове и кметски наместници, експерти и представители на политически формации и граждански структури в Силистра и общината, в която се призовава за работещ Общински съвет, компетентен и отговорен негов председател и за приемане на бюджета. „Председателят на Общинския съвет г-н Александър Сабанов не успя да създаде условия за обсъждане и приемане на най-важните за хората въпроси, за диалог и взаимодействие между Общинския съвет и Общинската администрация“, се посочва в декларацията. „В резултат на този деструктивен стил на председателя на Общинския съвет, характерен с постоянни обструкции на работата на кмета и администрацията, с опити за вмешателство в изпълнителната власт и нейното дестабилизиране, за първи път в демократичната история на Силистра сериозно са застрашени обществените отношения, свързани с местното самоуправление и местната администрация“, пише още в документа. В него се допълва, че поведението на Александър Сабанов уронвало престижа на община Силистра в България и пред европейските институции. „Тази декларация е подкрепена още от БСП, ПД „Социалдемократи“, ДПС и ВМРО“, уточни Андонов.
„Не се ли умориха някои бивши мои колеги от общинската администрация с непрестанните си охулвания и интриги, кой от тях е донесъл и 1 стотинка на общината, кой от тях направи така, че за нас да се говори в положителен план, а не с присмех“, попита още Иво Андонов. Като пример той посочи, че омбудсманът Гиньо Ганев, както и кметът на Видин, който е от ГЕРБ, били втрещени от случващото се в Силистра във връзка с неприемането на бюджета. „Вие знаете ли, че навсякъде, където отидем – министерства и други институции, ни посрещат с присмех заради случващото се тук“, призна с болка кметът Андонов. Той съобщи още, че в момента по сметка на общината имало над 1 милион лева, но те не можели да се ползват, тъй като нямало гласуване на съветниците по бюджета.
„Питайте г-н Сабанов дали е дарил и 1 лев за благотворителност? Защото, когато го избраха за председател на Общинския съвет, той заяви, че ще получава само 50 процента от заплатата си, а другата половина ще я дарява. Нищо подобно. В момента Александър Сабанов получава 100-процентовото си възнаграждение и затова питам колко пари е дарил за благотворителност“, каза Иво Андонов. „Искат да съкратим представителните пари. Окей. Няма проблем. Макар че тези пари са на цялата общинска администрация и структурите към нея. Но защо тогава съветниците си вдигнаха издръжката с 50 процента. За какво всъщност говорим в такъв случай, защото ако не бяха вдигнали тази издръжка – хоп – разходите падат с около 200 000 лева годишно“, допълни кметът Андонов. Той подчерта, че зад всяка цифра в предложения бюджет стои многомесечен труд. „Не може и не е редно да се правят генерални промени в цифрите от бюджета. Превърнахме се в детска градина“, бе категоричен кметът Иво Андонов. И допълни: „Например едно от 20-те предложения на ГЕРБ около бюджета бе да се прекрати практиката с гражданските договори. Аз питам – ако общината организира например някакво спортно мероприятие и покани съдии, как да им плати? Ако всичко това минава през Общинския съвет, то той трябва да е постоянно работещ, това е елементарна логика, а самото предложението пък е безумно“.
Според Иво Андонов, последиците с неприемането на бюджета могат да се окажат катастрофални за самата община. „Дебело подчертавам, че д-р Марин Пейчев не получава никакви пари по граждански договор с общината“, заяви накрая Иво Андонов.