Иво Андонов: Проблемът с общинския бюджет не е нерешим

Иво Андонов
Иво Андонов

Неотдавна пътувахте до Русия и Румъния. До колко ползотворни бяха срещите ви там?

–    Тези дни се завърнахме от Русия, където със заместник-кмета Веселин Андреев посетихме град Перм. Целта на командировката бе да се запознаем с тамошната технология за преработка на битови отпадъци и други екологични проекти… Само едно мога да кажа – определено вече и Русия се отхвърля технологията за изгаряне на отпадъците, както на много места в Европа. Много са напред.  Мисля, че свършихме хубава работа като цяло.

А в Румъния къде точно бяхте?

– Гостувахме на румънската община Меджедия по покана на кмета. Знаете, че чрез Асоциацията за трансгранично сътрудничество „Дунавска Добруджа” работим по общи проекти с тях в областта на транспорта, екологията и бизнеса. Обсъдихме как можем да продължим да сме си полезни взаимно. Ето например, те нямат регионално депо за битови отпадъци по европейски стандарт, затова ще проучат нашия опит. Нямат също пречиствателна станция, а ние вече работим такива проекти и ще им помогнем. Обещахме също да ги свържем с чуждестранни инвеститори, които искат да изграждат в нашия регион фотоволтаични паркове. Знаете, че често ни навестяват такива – от Германия, Испания, Италия, Израел. Ние имаме виждане за такъв парк. Ще се използва слънчевата енергия за производство на екоелектроенергия. Говорихме как са решили проблема със свръх натовареността на автомобилния транспорт. Говорихме за автоматизирани паркинги, които се изграждат по вертикала и са доста скъпи. Но си струва да се работи в тази посока заради чистотата на въздуха и разтоварването на улиците от автомобили.

Как смятате, че могат да се реализират тези добри идеи, след като Силистра продължава да е със служебен бюджет?

– Надявам се да намерим форма и начин да решим този проблем. Той не е нерешим, когато има добронамереност от двете страни. На предишното заседание (12 февруари – бел. ред.) съветниците в по-голямата си част гласуваха „против” без да са прочели отчета и проектобюджета за 2009 г. на общината – нямаше аналитични изказвания, бележки. Това, че не са посещавали комисиите по време на предварителното обсъждане показва незаинтересованост. Смятам, че всеки си носи кръста и ще се наложи да отговарят пред гражданите за случващото се. Силистра се развива 9 години, а сега тъпчем на място, при положение че няма какво да делим. Всеки има отговорности. Предстоят парламентарни избори, но не бива местната власт да се намесва в предстоящите кампания.

Виждате ли в обозримо бъдеще този проблем да бъде решем?

– Трябва да се види  нагласата на отделните групи съветници.

А ще назначавате ли нови заместник-кметове на мястото на освободените именно заради бюджета представители на „Атака” и ДПС?

– Към момента – не. Чакам централите на двете партии да вземат решения.  Аз съм безпартиен и винаги съм се ръководил само от интересите на града и хората. На Силистра са нужни можещи, знаещи, работещи хора, имащи ясни виждания за развитието на града и на общността като цяло.

Това ще се отрази ли пагубно върху инвестиционната програма на общината за тази година?

– Въпреки всичко не спираме да търсим възможности за развитието на града и селата в общината. Сега работим с един датски и швейцарски инвестиционен фонд. Чрез тях ще се опитаме да реализираме някои проекти – за двете пречиствателни станции, за завод за преработка на отпадъци, един за къщички за социално слаби и млади семейства и други, свързани с инфраструктурата.

4 thoughts on “Иво Андонов: Проблемът с общинския бюджет не е нерешим

 1. Питнам нашия кмет защо не се поставят кошчета за смет така както е в много градове на съседна Румъния. Живея зад блок Антон Иванов- може би кмета никога не е идвал в района между блоковете Хавана 1 и Хавана 2 Каня го да дойде и види как вече 20 години живеем сред развалини и разбити пътища особено около блок Хавана 1.Не се поддържа и района около пристанището, особено градинката зад пристанищната сграда. Моля кмета да нареди негови служители да проверяват фирмите които почистват улиците и градинките, определено тези хора не си вършат работата както трябва.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Уважаема госпожо, „Паралел44“ поема личен ангажимент да информира кмета Иво Андонов за проблема, който поставихте, а така също и да следи дали този проблем ще бъде решен.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Знам, че в днешно време средствата не достигат за всички необходими ремонти, но изразявам благодарност за асфалтирането на част от улиците в с.Професор Иширково и се надявам, че ремонта ще продължи и за останалите улици в селото. Кметът обеща и изпълни обещанието си – на този етап.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. Уважаеми съграждани,вчера минавайки в района на ЖП гара Варна видях как наши момчета монтират автоматизирана паркинг система.Кога в Силистра ще има такава,че да се растовари центъра от трафика?
  Браво на новаторите все пак!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.