Издирваният за взрива във Варна е сред загиналите

Идентифицираха телата след взрива във Варна. Издирваният за експлозията Веселин Димитров е сред загиналите, стана ясно по време на брифинг на окръжния прокурор Красимир Конов. Според прокуратурата има данни, че преди тежкия инцидент в блок 302 във варненския квартал „Владиславово“ мъжът е закупил 30 литра бензин и 11 литра газ пропан бутан. 

„Самоличността на жертвите при пожара в жилищен блок във Варна е идентифицирана“, заяви окръжният прокурор на града Красимир Конов. „Разполагаме с доказателства, които могат да бъдат счетени като косвени и касаят самоличността на жертвите. Изчакваме заключението на ДНК експертизата“, обясни той.

По думите му, жертвите са открити в два съседни апартамента, във всеки по едно тяло. Окръжният прокурор каза още, че телата са на издирвания Веселин Димитров и неговата съседка. Двата апартамента са напълно унищожени – срутени са преградните стени.

„Едното тяло действително е на Димитров, а другото на 53-годишната му съседка. В момента се извършва ДНК-експертизата, която категорично да го потвърди. Утре вече ще имаме предварителни данни от нея. Също така се извършва пожаро-техническа експертиза.“, допълни Красимир Конов. 

„Експлозията е обемна, която е характерна при наличие на висока концентрация на леснозапалими вещества в затворено пространство. В тази връзка разполагаме с доказателства, че дни преди самия взрив бившият полицай Веселин Димитров е закупил 30 литра бензин и газ пропан бутан около 11 литра“, каза още окръжният прокурор. „Разполагаме с доказателства, че преди взрива той е местил мебели в жилището, така той е увеличил силата на ударната вълна

Огледите продължава вече 4-ти ден, като в тях взимат участие специалисти по взривовете към Специализирания отряд за борба с тероризма в София. Назначена е комплексна експертиза. Според специалистите към момента няма данни за използване на взривно вещество за предизвикване на експлозията“, обясни Конов.