Излезе книгата „Хълмиста Добруджа” от Момка Чумпилева

Писателката Момка Чумпилева от Силистра зарадва читателите с най-новата си книга, появила се току-що като продукт на издателство „Игъл”. Тя се казва „Хълмиста Добруджа” и съдържа 31 нейни разкази, в които са отразени съдбите на хората от нашия край, техните нрави, бит, обичаи, поминък. Увековечени са и природните ни красоти, на чийто фон се развиват отделните действия.

Използвана е стилистиката на реализма, има и много психологизъм, с чиято помощ са разкрити стремленията и въжделенията на героите. Авторката се проявява като отличен познавач на техните души, предлагайки също и майсторски диалози, чрез които им прави задълбочена речева характеристика. Те се стремят към прекрасното и възвишеното, макар че често влизат в конфликти и в сложни взаимоотношения помежду си. Надделява обаче позитивното, и няма как иначе, понеже са хора с добри и благи характери, коментират критиците.

Момка Чумпилева е шесто поколение добруджанка, бидейки родом от село Гарван и преселвайки се после в Силистра. Тя е завършила българска филология във Великотърновския университет, била е учител, методист, специалист по въпросите на идеологията и културата, председател на земеделска кооперация. Пише активно от 1973 г., сътрудничи на централния и на регионалния печат, участва със свои произведения в излизащите периодично в града ни литературни сборници и алманаси.

През 2009 г. издаде дебютната си книга „Хълмиста равнина”, последвана от трилогията й „Прокудени”, в която описва страданията на народа ни по време на румънската окупация. Сега обнародва и настоящата си книга, продължавайки традицията да пише само и единствено за родния ни край. Подготвя и премиерата й, чиито място и дата тепърва ще бъдат уточнени.

1 thought on “Излезе книгата „Хълмиста Добруджа” от Момка Чумпилева

  1. Момка Чумпелува е родена в село ГЛАВАН.
    Браво,Момке!…

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.