Изложба „Голото тяло като вдъхновение”откриха в Художествената галерия

Izlozba golo (1)Членовете на Дружеството на художниците в Силистра зарадваха почитателите си с колективна изложба под наслова „Голото тяло като вдъхновение”. Те я откриха в Художествената галерия, посвещавайки я на отминалия Международен ден на жената, 8 март.

Показани са около 40 произведения от жанровете живопис и рисунка, създадени от представителите на всички поколения творци. В случая това са проф. Ангел Станев, Георги Куртев, Йордан Колев, Пламен Аврамов, Димитър Кулев, Коста Дончев, Стефан Пенчев, Симеон Стефанов, Соня Радева, Преслав Колев и Таня Кулева. Участва и полякинята Йоанна Тиеле, завършила Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет, откъдето и познанството й с някои наши художници, учили също там и поканили я сега да се изяви заедно с тях.

Става дума само за актови творби, отразили женската хубост предимно чрез средствата на импресионизма и академизма. Някои пресъздават жената като матрона и майка, други изтъкват прелестите на по-младите дами, което ги прави изключително еротични. Завладяват и съответните интериори или екстериори, включително красиви пейзажи, на чийто фон са позирали някои от моделите. Всичко е стилизирано и естетически издържано, събуждайки големия интерес на ценителите, стекли се масово на откриването. Дойдоха и представители на Общината, организирала съвместно с галерията изложбата, запланувана да продължи до началото на април.

Посланието е ясно: че трябва отново да се обърнем към всичко прекрасно, засенчено, уви, от безкрайните настоящи войни и терористични нападения навсякъде по света. Това може да стане именно като изтъкваме женската красота, така че тя наистина да ни подейства вдъхновяващо и умиротворяващо. Или както навремето бяха възкликнали хипитата: „Правете любов, не война!”, девиз, който е особено актуален днес, коментират специалистите.