Измамиха възрастна жена с 1300 лева, осуетиха кражба на 7000

IzmamiКриминалистите предупреждават за активизиране на телефонните измамници в Силистренска област. През последните дни са получени множество сигнали на граждани, получили обаждания с искане на пари по различни сценарии. Вчера възрастна силистренка се разделила със сумата от 1300 лв., след като повярвала, че помага на своя племенник за изгодна търговска сделка. Друга измама за 7000 лв. била предотвратена в понеделник само от случайната поява на съобразителен съсед.

Към момента най-актуален е сценарият за изгодна сделка с климатици. При него жертвата получава обаждане от името на свой родственик, който обяснява, че е капарирал определена сума за закупуване на техниката, но се намира в друг град и не може да пътува. Моли роднината си спешно да доплати за сделката с обещанието да възстанови сумата до няколко дни.

Популярни остават и другите два сценария – освобождаване от наказателна отговорност след пътнотранспортно произшествие със загинал или нужда от спешно скъпоструващо лечение.

Жертви на измамниците стават основно хора от третата възраст, заради присъщите им доверчивост, отзивчивост и доброта. Затова разговаряйте с възрастните си близки, обяснете им подробно престъпните схеми и ги предупредете в никакъв случай да не дават пари на непознати, независимо какво им казват и за какви се представят.

При всяко съмнително обаждане, преди да предприемат каквото и да било, да потърсят връзка с полицията на тел. 112.