Истинската есен иде с дъждове и избори

Parka-september-31-300x166Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около нормата – 11-15 градуса, прогнозират синоптиците от Метеорологичната обсерватория в Силистра. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв. м.

Най-високите температури през октомври ще бъдат между 20 и 25 градуса, а най-ниските – между минус 1 и 4 градуса.

Месецът ще започне с хладно време, но постепенно температурите ще се повишат, отначало по-чувствително максималните. Ще се създадат условия за първите слани. Ще има разкъсана облачност, на места намаляваща през деня до слънчево. В средата на първото десетдневие облачността ще се увеличи и до края на периода ще е значителна, ще има валежи. В края на десетдневието температурите ще започнат да се понижават.

През първите дни от второто десетдневие от север ще продължи да прониква студен въздух и ще се установи хладно време, без съществени валежи. В средата на периода температурите ще се повишат и до края на десетднението ще преобладава облачно време с валежи. В края на десетдневието температурите отново ще се понижат. През третото десетдневие ще преобладава облачно, в равнините и мъгливо време. Условия за валежи има в началото и края на периода.

Според статистиката на Метеорологичната обсерватория в Силистра най-топлият ден през месеца е бил на 2 октомври 1952 г. – 35,2 градуса. Зъзнали сме от студ на 27 октомври 1946 г. при температура от минус 4,2 градуса.

Тази година връщането с един час назад и преминаването към зимното часово време съвпада с местните избори и референдума – на 25 октомври. Така всички ще имаме 1 час повече за размисъл преди отговорния вот.

1 thought on “Истинската есен иде с дъждове и избори

  1. Есента е поезия за нормалния свят, а за силистренеца-кални обувки.

    Палец нагоре 1 Палец надолу 0

Comments are closed.