Истинската пролет пристига с нормални температури, слани и мъгли

След преминалите в началото на годината природни катаклизми – топли зимни месеци и студен март от Метеорологичната обсерватория в Силистра прогнозират нормален месец април.

Очаква се средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса. Най-ниските температури през април ще са предимно между минус 3 и 2 градуса, а най-високите – между 23 и 28 над нулата. Вероятност за отрицателни минимални температури има до края на второто десетдневие. Месечната сума на валежите също ще бъде около нормата, която за равнините е между 40 и 70 л/кв. м.

В началото на април ще преобладава слънчево време, температурите ще се повишат. Към 3-5-ти април облачността ще се увеличи и на много места ще превали дъжд, а температурите ще се понижат. През следващите дни, с пренос на въздушни маси от юг-югозапад, отново ще се затопли. Ще преобладава слънчево време с разкъсана средна и висока облачност.

В края на първото и през първите дни от второто десетдневие температурите значително ще се понижат и до края на периода ще бъдат по-ниски от обичайните. Ще се създаде валежна обстановка, на места със значителни количества.

През третото десетдневие температурите ще се повишат и вече ще са близки, на места и малко по-високи от обичайните. Вероятност за валежи има около средата на периода и в края на месеца, когато температурите относително ще се понижават.

Опасност от слани съществува през целия месец.

Средната месечна температура през април за Силистра е 12,2 градуса. Най-високата измерена температура е била 32,8 градуса на 6.04.1998 г., а най-ниската минус 3,5 градуса на 1.04.1949 г. Най-валежен април е бил през 1951 г. – 117 мм на квадратен метър, а най-сух през 1968 г. – 0,3 мм на квадратен метър. По климатични данни за Силистра средно през 0,4 дни от месеца има мъгла.