И болниците в Силистренско влязоха в COVID-отделенията си

Прекратени са плановия прием и плановите операции в болниците в Силистренска област, стана ясно след заседание на Кризисния щаб в региона. По данни на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ за миналата седмица заболеваемостта в Силистренско е достигнала 345 на 100 000 души население и областта отдавна е в червената зона. Описаната картина е причина за вземането на систематизирани мерки, считано до края на месеца, съобщи директорът на РЗИ д-р Теодора Начева.

В момента е трудна ситуацията и в болницата в Силистра. Потвърждава се проблемът с недостига на персонал, което прави ситуацията още по-критична, заяви директорът на лечебното заведение д-р Васил Славов. „Голяма част от персонала са положителни или болни, карантинирани, което е голям проблем. Легла можем да намерим, но няма кой да ги обслужва. Всичко е над допустимия максимум“.

Малко места са останали в болницата в Дулово, но там се настаняват и пациенти от Шуменския регион. Наполовина е запълнено и общинското лечебно заведение в Тутракан.

Останалите мерки, които бяха разписани от РЗИ са идентични с тези в цялата страна.

До момента близо 4 200 са ваксинираните в Силистренска област, като на над 700 от тях е поставена втора доза.