И двете партии на балотажа спечелиха и загубиха

Кандидатът на БСП за кметския стол Момчил Неков обра протестния вот на силистренци по време на балотажа и дори увеличи гласовете, дадени в негова полза. Почти 1600 души повече от първия тур подкрепиха младия ексевродепутат в надеждата му да стане кмет на Силистра. Същевременно опонентът му д-р Юлиян Найденов получи над 1300 вота по-малко в своя полза, отколкото преди седмица. Може би само липсата на достатъчен организационен капацитет и нулевата медийна кампания на силистренската „столетница“ попречиха на техния кандидат да обърне вота в своя и на партията полза.

Като относителна стойност Момчил Неков повиши с над 16% резултата си, а представителят на ГЕРБ с едва 3,6 пункта. Все пак д-р Юлиян Найденов спечели с 52,12% и ще бъде за трети мандат кмет на община Силистра. 45,63 на сто от гласувалите подкрепиха младия социалист, резултат, който най-вероятно ще бъде обявен за победа, предвид постигнатите 11% през 2015 г.

Дали ниската с почти 10 пункта тази неделя активност /36,06% спрямо 45,79% миналата седмица/, отново най-ниска в областта, е оказала влияние върху крайните резултати, тепърва сигурно ще бъде анализирана от местните политолози. Безспорно, обаче изходът от местните избори ще светне аварийните лампички и в двете най-големи партийни централи в Силистра.

„Гласувах за Силистра“, заявил лаконично д-р Юлиян Найденов пред журналисти, след като упражнил правото си на глас. „Гласувах за образцова Силистра, гласувах да превърнем минусите в плюсове“, казал опонентът му Момчил Неков. И ако единият държи лостовете на местното управление, то другият тепърва трябва да доказва, че си е струвало хората да му гласуват доверието си.