Йордан Кисьов с престижна награда от национален конкурс

Художникът Йордан Кисьов от Силистра получи наградата за живопис в пет

Художникът Йордан Кисьов от Силистра получи наградата за живопис в петата конкурсна изложба „Национални награди Алианц България за живопис, скулптура и графика“, която се откри в Художествената галерия в Добрич, съобщи Дарик радио. Отличеното платно е озаглавено „Триптих“…
Наградата за скулптура се присъжда на Христо Христов от Варна за творбата му „Среща с вълк“. Наградата за графика отива при проф.Стоимен Стоилов от Варна за творбата „Цикъл. Ехо II“. Със специални номинации за живопис са отличени Лора Маринова от Варна, Стелиян Стоянов, Николай Тодоров и Недко Недков от Добрич. Номинираните за скулптура са Георги Жеков от Силистра, Пламен Аврамов и Петър Маврилников от Варна. Номинациите за графика са за Божидар Тонев и Илиян Петков от Добрич, Калоян Илиев – Кокимото от Варна и Таня Йорданова от Шумен.
Жури с председател проф. Георги Чапкънов определи призьорите в конкурса сред 72 участници. Съгласно регламента на изложбата, в нея участват художници от различни поколения от Варна, Шумен, Силистра и Добрич.
Инициативата „Национални награди Алианц България за живопис, скулптура и графика“ стартира през 2008 година и представлява преглед на българското изобразително изкуство. В основата на проекта стоят шест регионални изложби в страната, чийто градове – домакини се избират на ротационен принцип. Добрич е домакин на петата изложба тази година, която ще продължи до 28 май. Следващата регионална изложба ще се открие на 10 юни в Стара Загора. Номинираните и наградените автори в регионалните изложби получават правото да участват в състезанието за големите национални награди на „Алианц България“.