Какво отсъди през седмицата силистренската Темида

Парична гаранция от 450 лева бе взетата от Окръжния съд в Силистра мярка за неотклонение спрямо обвиняемия П. Вълев. В средата на ноември мъжът разбил вендинг-автомат в града и задигнал от него около 100 лева.

Решението било взето въпреки поисканата от Районната прокуратура мярка „задържане под стража“, защото „липсват доказателства за опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, а напротив – към настоящия момент той е с постоянна адресна регистрация, трудово ангажиран е, и не е осъждан“.

Същевременно два състава на Окръжния съд одобрили споразумения между Окръжната прокуратура и обвиняемият М. Йорданов от село Калипетрово и го осъдили на 10 месеца затвор при първоначален общ режим. През юли тази година мъжът държал у себе си и дома си няколко вида наркотични вещества с цел разпространение. В деня, когато Йорданов бил арестуван той дрогиран карал в селото мотопед. Освен това на 22 януари миналата година, „в условията на продължавано престъпление“ М. Йорданов пак държал в себе си с цел разпространение високорискови наркотични вещества – амфетамин и марихуана.

В съдебната зала и по двете дела М. Йорданов признал вината си и заявил, че доброволно се отказва от разглеждане на делото по общия ред. Той потвърдил, че е съгласен със съдържанието и последиците на постигнатото споразумение, и осъзнава правното му значение. Съдът одобрявал споразумението, когато не противоречи на закона и морала.

Обвиняемият М. Йорданов бил с чисто съдебно минало.