Кметове от България и Румъния с обща декларация за 12 транспортни връзки на Долен Дунав

Международна конференция за транспортните връзки в района на Долен Дунав с участието на кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов и зам. областния управител Младен Минчев се проведе в румънския град Гюргево. Заедно с тях във форума от силистренска страна се включиха и представители на СНЦ „За по-чист


Международна конференция за транспортните връзки в района на Долен Дунав с участието на кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов и зам. областния управител Младен Минчев се проведе в румънския град Гюргево. Заедно с тях във форума от силистренска страна се включиха и представители на СНЦ „За по-чиста и добра Силистра“.
Общо 19-те българо-румънски кметове, участвали във форума, гласуваха декларация, представяща становище на българо-румънските кметове за изглаждане на 12 транспортни съоръжения в тази част на река Дунав. В близките месеци, в рамките на приетия план за действие, документът ще бъде представен пред съвета на дунавските градове в Германия, фонда за стратегически инвестиции, Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент. През ноември, тази година, кметовете на крайдунавски общини – от Видин до Силистра и от Бекет до Тулча, отново ще се съберат, за да направят междинна равносметка.
От представените факти до момента е ясно, че са крайно недостатъчни съществуващите 6 транспортни връзки в долното поречие на Дунав, чиято дължина е 931 км (средно на 155 км). Така описаната картина не създава условия за трансгранични взаимоотношения и дейности в областта на икономиката, туризма, културата и обединението на хора. За сравнение – мостовете в град Улм, Германия, са 7, в унгарската столица Будапеща – 10, срещу общо 4 по протежение на целия Долен Дунав.

2 thoughts on “Кметове от България и Румъния с обща декларация за 12 транспортни връзки на Долен Дунав

  1. Не. Над мен до Силистра няма да има мост. Не се надявайте,силистренци. Това да се построи мост до Силистра е замисъл от преди повече от 130 години. Никой не успя да направи това. Не разрешавам.
    Пак идват избори, и пак ме плашите,че ще покорите величието ми.. Не ,това няма да стане. Аз съм гордия Дунав…

    Палец нагоре 4 Палец надолу 0

  2. Поредна безсмислена конференция, вероятно по поредния безсмислен проект.

    Палец нагоре 4 Палец надолу 2

Comments are closed.