Книга за проф. Радка Аргирова ще бъде представена в Силистра

Среща с вирусолога проф. д.м.н. Радка Аргирова и с журналистката Юлия Пискулийска ще се състои тази вечер в Регионалната библиотека „Партений Павлович“ в Силистра. Това съобщиха от културната институция. 

На срещата ще бъде представена книгата на Пискулийска за проф. Аргирова „Псевдоним „Вирус“ с окраска диверсия“.

Документалната книга излезе от печат през декември 2019 г., но заради пандемията представянето й бе отложено във времето. Тя разказва за един отдаден на науката човек, на когото често му се налага да влиза в битки, за да докаже правотата си. 

В творбата си Юлия Пискулийска проследява непреходния интерес на проф. Аргирова в нейната научна работа, свързана с ХИВ, защото тя поставя началото на лаборатория за изследване на проби от вируса в България. 

През 1985 г. Радка Аргирова пренася със самолета от Западна Германия в дамската си чанта пластмасови съдове с клетки, заразени с вируса на СПИН, за да ги изследва. Ръководена е от високо хуманни съображения и увереността, че много скоро в България ще е необходима бърза диагностика на определени рискови контингенти. Намеренията й са добри, но тя се сблъсква с предразсъдъци, страхове, съмнения, че е внесла в страната ни биологично оръжие. Налага се да дава и писмени обяснения пред службите.