Козунакът за Великден – 5,30 -5,50 лева

Заради спекулативното поскъпване на яйцата козунакът за Великден ще струва 5,30 – 5,50 лева за разфасовка от 800 грама, прогнозира председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев в интервю за БНР.
„Повишението на цената на яйцата не е нещо ново за нас. Винаги преди Великден знаем за какво става дума. Но това шокиращо поведение, което наблюдаваме тази пролет – от 13 –

Заради спекулативното поскъпване на яйцата козунакът за Великден ще струва 5,30 – 5,50 лева за разфасовка от 800 грама, прогнозира председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев в интервю за БНР.
„Повишението на цената на яйцата не е нещо ново за нас. Винаги преди Великден знаем за какво става дума. Но това шокиращо поведение, което наблюдаваме тази пролет – от 13 – 15 стотинки яйцето да отиде на 35 стотинки – очевидно говорим за спекула. Сладкарският бранш реагира бързо и вече на пазара на сладкарските изделия имаме нови цени, които са с около 10% над предните. Цената на яйцето неминуемо ще се отрази обаче на козуначената кампания в зависимост от това дали се ползват пресни яйца, меланж или пък козуначен микс, който разбира се е най-евтин, но и продуктът е най-некачествен. Ако производителят на козунаци използва яйца, то е нормално цената на крайния продукт на козунака също да е малко по-различна от миналата година“, коментира Бонев.
Цената на хляба остава непроменена, макар че е икономически обосновано той да поскъпне поне с 5-6%, заради поскъпването на зърното и брашното, каза Иво Бонев и посочи причините за задържането на цените: „На първо място това е изключително острата конкуренция между колегите производители. На второ място е огромният натиск от страна на търговските вериги. На трето място това е така или иначе неплатежоспособното търсене. Но има и друга причина, поради която цената на хляба да остане непроменена, и това е огромният сив сектор в нашия бран. Вече над 50% от колегите, за голямо съжаление, работят на сиво или на черно.“

3 thoughts on “Козунакът за Великден – 5,30 -5,50 лева

 1. е па нема да ядем козунак, ще ядем пасти

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. ЩЕ ЯДЕМ НА БОЙКО МИРИЗЛИВИЯ ДОКАТО НЕ СЕ ВДИГНЕМ НА БУНТ

   Палец нагоре 2 Палец надолу 0

 2. ще ************вий *********************

  Палец нагоре 0 Палец надолу 1

Comments are closed.