Коминочистачи няма, двойно са се увеличили пожарите в димоотводите

Професионални коминочистачи в Силистра няма. Всеки се спасява по единично при нужда да почисти димоотвода си. Трима-четирима души в града са се хванали с подобни услуги, за да изкарат по някой лев, но това не им е основно занятие, а по-скоро правят услуги на познати. Освен чистенето, основно през лятото „майсторите“ замазват коминните тела, оправят покривите и олуците при нужда. Цените варират в големи граници, според свършената работа и статута на клиента, но започват от 30-50 лева, коментира един от коминочистачите-аматьори. „За този занаят училище и учебник няма, работата е опасна, но трябва да ти идва отвътре, заявява един от занаятчиите. Само от тази работа в Силистра не може да се живее, хората минаха на ток и климатици. В големите градове е друго…“

Професионални коминочистачи пристигат в града от… Варна и Шумен. Средната цена за почистване на едно коминно тяло е 270 лева. Заплащането става след изпробване на печката и пропускливостта на комина.

Няма институция, която да сертифицира или проверява подобна дейност.

Затова не е случайно, че от 85 пожара, пряко свързани с отоплителния сезон 64 са случаите на запалвания на комини, за щастие, без големи щети. При други 21 пожара, възникнали в Силистренска област от средата на октомври 2020 г. до края на март 2021 г. са нанесени материални щети, съобщи пресцентърът на полицията.

Един човек е загинал при пожар през миналогодишния отоплителен сезон в областта. Статистиката показва, че при произшествията са унищожени 1788 квадратни метра покривни конструкции, което е близо три пъти повече в сравнение с предходния период 2019/20 г. Почти двойно са нараснали и пожарите в комини, се посочва в съобщението.

Само за месец – от 1 до 30 октомври тази година – в областта са възникнали 7 пожара, свързани с отоплителния сезон – два с материални щети и 5 в коминни тела.

Активното използване на отоплителни и нагревателни уреди значително повишава риска от възникване на пожари в бита. Според специалистите основните причини за пожарите са неправилното ползване на уредите за отопление, неизправните и непочистени комини и подценяването на противопожарните изисквания. Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Силистра апелира за повишено внимание и отговорност през отоплителния сезон, се казва в съобщението.