Коронавирусът бързо се завръща в Силистренско, въведоха противоепидемични мерки

През последната седмица броят на заразените с коронавирус в област Силистра рязко се увеличи и заболеваемостта в областта към 21 юли достигна 217 души на 100 000 население, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Преди седем дни тя бе 95/100 000. По възрастов признак преобладават болните над 65-годишна възраст, но расте броят на нови случаи и във възрастовите групи 40-64 и 20-39 години.

Разпределението по общини показва най-висока заболевамост в община Силистра, а най-ниска в община Кайнарджа – 20/100 000.

На болнично лечение към 21 юли са 10 души с COVID-19.

Общият брой на активните случаи в област Силистра към 20 юли са 203 – 192 души на домашна изолация и 11 хоспитализирани. Под карантина са 249 души. На този етап епидемичен взрив със 7 положителни болни е регистриран в малък машинен цех в Силистра и временно работата му е преустановена, с решение на ръководството на фирмата.

Затова от вчера до 21 август в област Силистра се въвеждат временни противоепидемични мерки, става ясно от заповед на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Теодора Начева.

Въвежда се задължителното носене на маски в лечебни и социални заведения, спазване на физическа дистанция и преминаването на дистанционна работа там, където това е възможно. В заповедта е посочено, че трябва да се провежда засилен сутрешен филтър в детските заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести. Предвижда се всекидневен контрол в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване, са също сред мерките, разписани в заповедта.

В нея се посочва още, че противоепидемичните мерки могат да бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област Силистра. Задължават се кметовете на общини и ръководителите на териториални структури с контролни функции да създадат необходимата организация за контрол по изпълнение на противоепидемичните мерки, в рамките на функционалната си компетентност и контролни правомощия.