Коронавирусът увеличава присъствието си в образователните институции в Силистренско

Към 5 ноември общо 142 деца са под карантина, съобщиха от Регионалното управление по образование в Силистра. Това показват данните от електронната платформа на Министерството на образованието и науката за отразяване на карантинирани ученици и служители в образователната система.

От карантинираните 29 деца са от 4 детски градини и 113 ученици от 20 училища. От тях 8 са с положителен тест, а 134 са били контактни на съученик или член на семейството. От учениците поне 70% са в гимназиален етап, които вече са на обучение от разстояние в електронна среда.

Общо 26 са карантинираните педагогически специалисти и служители в образователните институции. От тях с положителен тест са 11, а контактни са били 15 души

Посочените карантинирани деца, ученици и служители са от 20 училища от общо 44 и 4 детски градини от общо 24. Това показва, че голяма част от образователните институции в Силистренско все още не са засегнати. Данните в електронната платформа се променят постоянно, тъй като образователните институции текущо отразяват възникнали случаи или изтичат периодите на карантина.

Въпреки относително оптимистичните анализи, статистиката сочи, че за седмица карантинираните деца са се увеличили три пъти – 47 преди седем дни. Педагогическите специалисти под карантина са 6 пъти повече – едва четирима преди седмица. Увеличен е и броят на засегнатите от болестта учебни заведения.