Край Силистра Rezolv Energy ще изгради най-големият соларен парк в България

Rezolv Energy, независим производител на енергия от възобновяеми източници с фокус в Централна и Югоизточна Европа, придоби правата за изграждането и оперирането на фотоволтаична централа с капацитет от 229 мегавата(MW). Тя ще носи името „Св. Георги“ и ще бъде позиционирана на територията на община Силистра, съобщиха от компанията за manager.bg.

Строителните дейности ще започнат преди края на тази година и ще приключат по план в началото на 2025 г. Това ще бъде най-голямата фотоволтаична инсталация в България.

Компанията Rezolv закупи проекта от българската компания“ Уай Джи Уай Индъстрис“ АД, собственост на Явор Георгиев, уточняват от компанията.

“Св. Георги“ ще бъде изградена на територията на летище изведено то експлоатация до гр. Силистра, на площ от 165 хектара. Проектът включва инсталирането на почти 400 хил. фотоволтаични панела с осреднена годишна производствена мощност от 313 GWh, което се равнява приблизително на 13% от всички инсталирани слънчеви мощности в България.

От Rezolv Energy уточняват, че централата ще бъде свързана с магистралната 110 киловолтова мрежа с две независими връзки с обща дължина от 6 км. Произведеното електричество ще бъде продавано на търговски и индустриални консуматори с дългосрочни договори.

Проектът ще създаде множество нови работни места във фазата на строителството, еквивалент на 500 души на пълна заетост при довършителните работи, които могат да бъдат изпълнявани от мъже и жени, на полудневна или пълна заетост, както и високоспециализирани роли за квалифицирани инженери. В дългосрочен план централата ще има нужда от поддръжка от средно и висококвалифицирани техници през целия период на 30 годишната й експлоатация, посочват от Rezolv Energy .

От компанията добавят още, че централата „Св. Георги“ ще бъде проектирана и изградена според най-високите стандарти за устойчиво и екосъобразно управление (ESG).

Rezolv Energy бе основана през миналата година от Actis, световен лидер в инвестициите в устойчива инфраструктура. Rezolv вече подготвя изграждането на централа с 2 гигаватаGW0 възобновяема мощност в Румъния, включително 1,044 мегавата на проекта Dama Solar, който ще се превърне в най-голямата фотоволтаична мощност в Европа.

Алистър Хамънд, оперативен директор в Rezolv Energy каза за медиите: “Нашият проект се равнява на 13% от общия соларен капацитет, инсталиран в България за тази година и според изчисленията ще произвежда близо 6 GW електрическа енергия от слънцето до 2030 г.. Изключително сме доволни от факта, че проектът „Св. Георги“ ще бъде част от историята на растежа в този регион. Той ще подкрепи усилията на българската държава да достигне своите цели в областта на възобновяемата енергия и ще спомогне за енергийната независимост на страната. Проектът ще бъде от голямо значение за индустрията и потребителите в цялата страна, защото ще работи на конкурентен принцип, без субсидии, и ще осигури стабилна цена на произвежданата електроенергия от възобновяеми източници.

Ярослава Корпанеч, партньор и директор за Централна и Източна Европа в Actis, добави: “Rezolv се развива с всяка стъпка и сме щастливи, че можем да финансираме компанията в такъв важен проект. Амбицията на Actis е да има значим принос за енергийния преход в региона, чрез подкрепа за мащабни проекти, които ще бъдат изградени и управлявани според най-високите стандарти за устойчиво развитие. Проектът „Св. Георги“ е точно този тип, който очаквахме, когато решихме да подкрепим Rezolv.”