Летни нива на температурите и Дунав преживяхме през октомври

Явно тази година ноември „ще повлече крак“ след като събратът му октомври обърка понятията за истинска есен. След като дни наред температурите бяха високи за сезона, октомври се напъна и завърши с четири последователни топлинни рекорда.

Първият бе регистриран на 28 октомври, когато живакът скочи до 29,3 градуса, рекорд от далечната 1948 г. На следващия ден с 25,9 бе подобрена статистиката от 1945 г. С над един градус повече спрямо 1960 г. на 30 октомври в статистиката бе записана новата температура от 28,5. В последния ден на месеца с 28,3 градуса бе подобрен рекордът от 1992 г.

Сякаш, за да е в тон с рекордните постижения на температурите и река Дунав реши да влезе в информационните колонки и от месеци нивото му е критично ниско. Вчера то падна до минус 12 см от условната нула и корабоплаването е напълно спряло. Отделни кораби спорадично преминават покрай Силистра, но са празни, коментираха специалисти. Според тях статистика за ниските нива няма, но подобно състояние на реката е нямало от повече от 30 години.

Малка утеха остават новините, че в горното течение нивото на водата се покачва. За утре прогнозата е край Силистра Дунав да „наедрее“ с… 1 см. Единственото положително нещо от ниската река е, че румънските фериботи спряха работа и през града поне за кратко не преминават тежките камиони.