Майстор на дърворезбата открива днес изложба в Силистра

Днес от 17,00 ч. в Художествената галерия в Силистра ще бъде открита самостоятелната изложба „Формата – пластични интерпретации“ – пластики и пана на Илиян Иванов.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, в партньорство с Художествена галерия – Силистра и Сдружение „Алтернативен свят Оренда“

Идеята за проект „Формата – пластични интерпретации“ е породена от мотивацията на автора да се открият и разпространят възможностите на българската дърворезба да се вплете в съвременния начин на живот. Всяко нещо се променя във времето, за да съществува и да е актуално и интересно и днес за съвременната аудитория.

Изкуството на дърворезбата/скулптурата в дърво също преминава през различни етапи на развитие и търси нови форми на изява. В творбите са използвани меки, нетипични форми, тяхното съотношение, контраст и преплитане. В технологията на обработка на дървения материал са използвани, както традиционните инструменти – длета, така и съвременни електрически инструменти.

Илиян Иванов е роден през 1987 г. в Габрово. Завършва Средно художествено училище за приложни изкуства в Трявна и продължава своето образование в Националната художествена академия /НХА/, специалност „Резба“. Завършва Художествената академия със Специална награда в конкурса за най-добър дипломен проект между студентите от всички специалности на НХА, където от 2021 г. е асистент-преподавател към катедра „Резба“. Създава авторски проекти и участва в редица изложби, симпозиуми и летни академии.