Малък Сечко на 2022 г. ще вдигне температурата до 20 над нулата

Тази година през февруари се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, прогнозират от Метеорологичната обсерватория в Силистра. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 14 и минус 9 градуса, а най-високите – между 15 и 20 над нулата. Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата.

През първото десетдневие времето ще остане с повишена динамика, средно за периода температурите ще са по-високи от обичайните. Месецът ще започне с валежи, предимно от сняг, и застудяване. Впоследствие отново ще се затопли и през втората половина от десетдневието ще бъде по-топло от обичайното, особено в Източна България. Вероятност за валежи, последвани и от временно понижение на температурите, има около 8-ми. Ще има и дъжд, и сняг, но вероятността да се задържа снежна покривка е малка.

През второто десетдневие температурите ще се колебаят около стойности, близки до обичайните. Относително по-топло ще бъде в началото и в края на десетдневието, а около средата температурите ще са по-ниски. Повишена вероятност за валежи има в периода 13-17 февруари, както и в края на десетдневието. Отново ще има и дъжд, и сняг, но без трайна снежна покривка.

През последното десетдневие ще се задържи с температури, близки до обичайните. По-голяма е вероятността за валежи около 24-25 февруари.

Досега на датата 1 февруари най-топло е било през 1948 г. – 16,5 градуса, а на 2 февруари най-топло е било през 2016 г. – 15,5 градуса.

За Крайдунавска Добруджа за добро или лошо, подобни аномалии през последните години зачестиха. Топлинни рекорди са били регистрирани и в отделни дни на месеца в годините назад – през 2014, 2017, но февруари на 2016 г. се „отчете“ с пет пролетни температури, стигащи до отметки от 22-23 градуса.

По данни от Метеорологичната обсерватория най-топъл в Силистра е бил февруари през 2002 г. със средномесечна температура 8,4 градуса, а най-студен – през легендарната 1954 г., със средна температура минус 9,6 градуса.