Маргарита Друмева стана ръководител на социалния проект за деца „Щъркелите”

Drumeva proekt (2)Изявената поетеса с китара Маргарита Друмева от Силистра стана национален ръководител на социалния проект „Щъркелите”, стартирал наскоро в София. Той се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Фокусиран е върху създаването на ефективен модел за социално и културно взаимодействие, базирано на концепцията „деца помагат на деца”. Целта му е да изгради среда, в която децата в „норма” и децата със специални образователни потребности /СОП/ ще развиват заедно своите творчески заложби, без да бъдат разделяни.

Проектът съдържа два основни модула, първият от които ще се изрази в провеждането на четири обучения с 20 студенти, решили да придобият нужните компетенции в социалните дейности, арт-терапията, работата с хартия, театралното куклено майсторство и журналистиката. Вторият модул включва занимания на преминалите през тези обучения студенти с група от общо 40 деца, половината от които ще са със специални образователни потребности. Става дума за създаването на 3 детски школи с тях – по творческо писане, приложно изкуство /за работа с хартия/ и актьорско/куклено майсторство, както и на детско онлайн списание „Щъркел”, на чиито страници ще се публикуват авторските им материали.Drumeva proekt (3)

Започна и набирането на кандидатите, а именно деца и студенти от цялата страна, желаещи да участват в проекта. По този повод най-късно до 6 ноември те трябва да изпратят на имейл [email protected] заявление в свободен текст плюс информация с трите си имена и телефоните и имейлите си за връзка. Онези от тях, които бъдат одобрени, ще бъдат ангажирани още през ноември за въпросните дейности, реализирайки заедно различни произведения на изкуството, включително декори и костюми от хартия и куклен спектакъл, в който те ще бъдат използвани.

Проектът ще завърши през април 2016 г. с официално отчитане на резултатите и с откриване на обща изложба на сътворените по него работи. Тогава в София ще се състои и премиерата на кукления спектакъл, ще бъде представено и онлайн списанието „Щъркел”. Повече подробности могат да се научат от горепосочения имейл, а също от сайта http://site.storks.biz/., който скоро ще стартира и телефон 0877 85 77 33.

Маргарита Друмева преди беше композитор в местния ДТ „Сава Доброплодни”, след чието превръщане през 2010 г. в приемна сцена се пресели в столицата. Веднага се включи в културния й живот, още повече, че освен музикант и поет е автор и на редица пиеси. Успя да постави на софийска сцена някои от тях, ставайки и режисьор, като успоредно с това продължи да жъне успехи на най-престижните наши и чужди фестивали за бардове. Прояви се и като активен общественик, каквато беше и тук, и така спечели финансирането за настоящия проект, разработен от нея и неколцина нейни съмишленици.

1 thought on “Маргарита Друмева стана ръководител на социалния проект за деца „Щъркелите”

  1. Благодаря! Сайтът на нашия проект е http://storks.biz/. Използвам случая да поканя децата на Силистра да пишат в детското списание „Щъркел“ за всичко, от което се вълнуват, било то за домашния любимец или за някое странно растение, за историята на града, за Сребърското езеро… Особено място сме отделили на детското творчество и на очерците, които малките журналисти биха могли да напишат за своите приятели – „невидимите“ деца на България. Тези, които не участват в училищните представления и рядко някой кани на рождени дни. Малко знаем за тях, затова пишете ни – нека да споделим техния свят и мечти. Те може би имат много рисунки вкъщи или са написали стих, разказче, приказка, песен. Направете всички ни съпричастни на живота им, снимайте ги, да видим лицата им. Изпратете ни и ваши снимки, да се запознаем. А възрастните около вас, ако искат, могат малко да ви помогнат. До скоро, в детското онлайн списание „Щъркел“. Маргарита Друмева

    Палец нагоре 2 Палец надолу 0

Comments are closed.