МВР не откри в Силистренско нито едно бомбоубежище

В Силистренска област няма нито едно скривалище или противорадиационно укритие. Това е видно от официалния списък, публикуван от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Министерството на вътрешните работи.

„Във връзка със зачестили запитвания, ГДПБЗН – МВР публикува списък на колективни средства за защита – скривалища и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние“, пише в съобщението на дирекцията в сайта й.

Списъкът съдържа 292 обекта по градове и области. Обектите са представени по вид /скривалище, противорадиационно укритие/ и са описани точните им адреси. Подобни местоположения в Крайдунавска Добруджа не са отбелязани.

Още при започване на войната в Украйна никоя официална институция в Силистренска област, отговаряща за живота и здравето на гражданите не даде информация за състоянието и местоположението на скривалищата на територията на областта. В напрегнатото състояние на водената на стотина километри война силистренци чакат органите на властта да предприемат някакви мерки.

Обществена тайна е, че построените преди десетилетия съоръжения в административни или жилищни сгради не се поддържат, нито от институциите, нито от обитателите, които при нужда трябва там да се спасяват. Специалните помещения с дебели стени и стоманени врати са или механи, или мази, или просто места за изхвърляне на отпадъци. Много от тях се използват буквално „по нужда“. Според ветерани-пожарникари за подобна дейност по профилактика на скривалищата и контрол по поддържането им преди „демокрацията“ се отделяли немалко средства и налагани солени глоби. В днешно време може би средства пак се отделят, но къде отиват те никой не знае. Отговорността е толкова размита, че…

По трагикомично стечение на обстоятелствата като музеен експонат под Археологическия музей в Силистра на три нива под земята се намира „тайното“ скривалище за координационен щаб при военна мобилизация или радиационна авария. Мухъл, влага и миризми допълват автентичното усещане за 60-те години, когато е строено скривалището. Наскоро младият кинематографист Адриан Ал Жазар снима там кадри от поредния си филм.

За последно в Силистра темата за скривалищата бе „претоплена“ от гражданството и медиите преди 6 години, когато в близката атомна станция в Чернавода станаха две аварии, за щастие без сериозни последствия.

„Трябва да бъдем спокойни, защото бомбоубежищата са ежегодно проверявани. Подготвя се електронен регистър, който ще бъде активиран следващата седмица“, каза миналата седмица директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Чрез интернет ще може всеки да открие къде е „неговото“ бомбоубежище и кой е най-прекият път до него. „На практика всички сгради, строени след 1950 г., са пригодени и като скривалища“, категоричен бе Николов, цитиран от всички медии. „При информация за бедствие или друга опасност, тежки ПТП-та, хората ще бъдат уведомявани чрез текстови съобщения от мобилните оператори. Обществената поръчка предстои да бъде подписана“, каза още главният комисар.

В днешните дни на война, когато ракета падна до близкия украински град Измаил, на силистренци им остава само да се прекръстят…