Международни турнири по борба и бридж започнаха днес в Силистра

120 борци от 7 държави ще мерят днес сили на тепиха в Силистра по време на международния турнир по борба свободен стил за юноши „Силистра къп“, съобщиха от общинската администрация.

120 борци от 7 държави ще мерят днес сили на тепиха в Силистра по време на международния турнир по борба свободен стил за юноши „Силистра къп“, съобщиха от общинската администрация. ..Крайдунавският град е домакин на международната спортна проява, която е продължение на някогашния славен турнир от 70-те години, възстановен след повече от 15 години, уточни кметът на града Иво Андонов. Той допълни, че инициатор и основен спонсор на възстановения турнир е една от легендите в родната ни борба – силистренецът Георги Калчев.
„Именно на този турнир през 70-те и началото на 80-те години в Силистра изгряват звездите на легендите в родната ни борба Валентин Йорданов, Симеон Щерев, Георги Калчев, Камен Пенев, Емил Иванов, Нено Ненчев, Петър Тенев, Ангел Бончев, Боби Величков“, припомни силистренският градоначалник. „Това беше една стара моя мечта – да възстановя този турнир, от който са тръгнали всички известни наши борци и съм радостен, че тя вече е факт“, допълни и Георги Калчев.
„Класирането ще е индивидуално, с два отделни приза – за най-добър чуждестранен и най-добър български борец“, съобщи регламента Георги Калчев. На тепиха сили премериха борци от Турция, Македония, Румъния, Гърция, Молдова, Украйна и България, а сред зрителите пък бяха Александър Томов, Георги Мърков, Валентин Йорданов, Симеон Щерев, Георги Калчев и Киркор Леонов.
Друг спортен турнир също стартира от днис в Силистра, отново под егидата на общинската администрация. В продължение на 3 дни в комплекс „Бартимекс“ сили ще мерят бриджьори от България и Румъния. В надпреварата участват 32 бридж-клуба от България и Румъния, като делегацията от северната ни съседка се води от тамошния секретар на федерацията по бридж Марио Джурджеску. Инициативата за този турнир е на председателя на силистренския бридж-клуб Георги Апостолов, като в него участват над 100 картоиграчи, уточниха организаторите на проявата.