Мис Свят България дари хората с психични проблеми в Айдемир и Дулово

Не само красотата, но и любовта и добротата към хората ще спасят света. Това е жизненото кредо на Маргарита Киприянова, по-известна с артистичното си име Марго Купър – Мис Свят България 2019, носителка и на много други награди за красота. Вчера красавицата посети два центъра за настаняване от семеен тип за хора с психични проблеми в село Айдемир и в град Дулово. Маргарита подари битова техника на домуващите в центровете, поговори с тях и екипите, които се грижат за хората.

Потребителите на социалните услуги благодариха на Марго за уважението и съпричастността към съдбите им и й пожелаха успешно представяне в конкурса Мис Свят, чийто финал е през декември в Лондон. Това са най-ценните подаръци за мен, заяви Марго Купър след като домуващите й подариха сувенири и рисунки, направени от тях в часовете по трудотерапия.

Конкурсът в Лондон официално e най-големият и един от най-престижните конкурси за красота в света. Всяка от 133-те участнички трябва да осъществи социален проект „Красота с цел“. Марго избира каузата за психичното здраве на възрастните хора и със съдействието на Българския червен кръст в Силистра осъществи първата си проява. Благотворителният проект на Марго Купър е ориентиран към подпомагане на хората с увреждания и подобряване условията им на живот в институциите, нещо, което според нея в България не е достатъчно.

Марго Купъра спечели през 2016 г. титлата „Топ модел на света“ на престижния международен конкурс. Богатият й опит на модния подиум тогава бе един от плюсовете тя да представи достойно страната ни пред близо 10-милионната телевизионна аудитория, която стана съпричастна със събитието. Тя е печелила и короната „Мис Азия“.

Бащата на Марго е руснак, а майка ѝ – българка. „Цял живот съм живяла в Русия, но българските ми корени по майчина линия винаги са ми създавали принадлежност към България. Майка ми е българка. Родена е във Варна, но тя, също както и аз, по-голямата част от съзнателния си живот прекарва у Русия. Аз съм родена в Крим и буквално седмица по-късно цялото семейство се преместваме и установяваме в Москва. Така че моят живот първоначално се е развил по такъв начин, че нямам привързаност към определено място“, сподели преди време Марго в специално интервю за Vesti.bg.

Целта на Марго е да представя България на най-високо международно ниво и също така да демонстрира на целия свят, че да бъдеш „Българска красавица не опира само до външната красота, а и до ценностна система, саморазвитие, добрина, грижа за околната среда, отговорно потребление на природни ресурси, помощ в личностното развитие на другите хора“, написа във „Фейсбук“ профила си красавицата.

Дядото на Марго ѝ е разказвал много за България. „За България най-вече ми разказваше дядо ми, при това с огромна доза носталгия. Неговата любов към родината ме научи да обичам България без дори да съм живяла тук. Той винаги говореше за българската история, за хората, за природата. Благодарение на него моята представа за България винаги се е свързвала с живописни пейзажи, планински вериги, добри хора и вкусна храна. И разбира се – още от детството си знам не само кой е Васил Левски, но съм научила и вицове за Габрово. Чувствам се пълноценна българка. Остава ми само да се науча да готвя мусака“.