Митрополит Иларион остава вечно жив в сърцата на силистренци

Панихида по повод 10-годишнината от Блажената кончина на Доростолския митрополит Иларион ще бъде отслужена днес от 18,00 ч. в катедралния храм „Свети първовърховни апостоли Петър и Павел“ в Силистра, съобщиха от църковното настоятелство.

На 12 октомври 2003 г., след възстановяването на Доростолска епархия епископ Иларион бе избран и провъзгласен за неин митрополит. Той е роден на 12 януари 1913 г. в град Елена. По майчина линия е родственик на Иларион Макариополски и Стоян Михайловски.

Целия си съзнателен живот митрополит Иларион отдаде на Българската православна църква, служейки на Бога на различни постове и в различни степени на църковната йерархия. Бе автор на почти 40 стихосбирки, разкази и книги от църковно-исторически и нравствено-богословски характер.

На 28 май 2009 г. с указ на президента Георги Първанов митрополит Иларион Доростолски бе награден с орден “Св. Св. Кирил и Методий” – първа степен и огърлие за особено значимите му заслуги в развитието и издигането на ролята на богословското образование и наука в България.

Светското име на Доростолския митрополит Иларион е Димитър Драганов Цонев. Роден е на 12.01. 1913 г. в Елена. Преди да почине митрополит Иларион бе поискал да бъде погребан в родния си град, близо до гроба на Иларион Макариополски. Светият синод, обаче реши тленните му останки да бъдат погребани в двора на силистренската черква.

Година след кончината му в село Калипетрово бе открит барелеф на Доростолския митрополит Иларион, а в помещенията на бившето училище, което е в двора на черквата „Свети Димитър“, бе експонирана постоянна изложба с вещи и дрехи на митрополита. Самите помещения бяха ремонтирани и превърнати в Духовен център, носи името на покойния владика.

Митрополит Иларион ще остане вечно в сърцата и душите на силистренци. Мир на праха му и Бог да го прости!