Млад пеликан се радва на медийна слава и прясна риба

PelikanВтора седмица пеликанът Пешо, както са го кръстили вече силистренци, живее в района на Дунавския клуб и близкия хотел „Дръстър”, радвайки се на всекидневен порцион от прясна риба. Отскоро водоплаващата птица привлече вниманието и на централни и местни медии и охотно позира за репортажите им.

Според орнитолога д-р Росен Илиев „гостенинът” е младо пиле на къдроглав пеликан, от каквито птици се състои нашата колония в Сребърна. Според специалиста младата птица не е ходила по топлите страни с ятото и поради някакви причини е зимувала в региона. Топлата, засега зима, с малко студени дни, е помогнала пеликанът да оцелее. Както писахме, група пеликани навести след Коледа езерото, но само за да огледа обстановката. Преди три дни големите птици отново бяха забелязани да кацат в резервата, но без да започват гнезденето.

В същото време това, че птицата вече е научена да приема храна от хората, не говори много добре за нейното здравословно състояние, смята д-р Илиев. Ако това се утвърди като навик и пеликанът остане край хората в следващите седмици и месеци, ще настъпят промени в поведението на птицата. Тя ще загуби навика си сама да търси храна.

Подобни случаи с изостанали от ятото си птици не са рядкост в Силистра и особено около резервата „Сребърна”. Преди години няколко млади пеликани бяха „разквартировани” по къщите в селото и цяла зима споделяха храната и подслона с кокошките и гъските на сребърци.