Млад силистренски биолог впечатли професорите в БАН

Престижното второ място спечелил възпитаникът на Обединения детски комплекс в Силистра Мохаммад-Мурад Халвани в Осмата научна сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките /БАН/, проведена миналата седмица, съобщи общинският пресцентър.

Сесията се провела изцяло онлайн и в нея се представили 59 ученически разработки на деца от 18 града в страната в 5 научни секции. Проектите били с разнообразни и актуални за съвремието ни теми. Най-голям бил броят на проектите в научните области биомедицина, биоразнообразие, биология и физикохимия.

В тази сфера на науката било и поредното успешно участие на Мохаммад-Мурад Халвани. Той представил своя проект „Сравнителна характеристика на зоопланктонните съобщества в езерото Сребърна и блатото Малък Преславец“. Проектът е резултат от тригодишни научни проучвания на Мурад под ръководството на своите ръководители – Йорданка Маринова, учител по екология в ОДК и ас. Веселка Цавкова, хидробиолог в Екологичната станция на БАН в Сребърна.

Компетентно жури в състав проф. Радостина Александрова, биолог, вирусолог и биохимик, проф. Радостина Стоянова, химик и чл. кор. Димитър Иванов, биолог, оценил много високо представянето на Мурад и заслужено го класирал на второ място. Това е поредното отличие за него и признание за упоритостта, с която постига целите си.