Монтират гаубици пред военното гробище-костница в Силистра

Две 122-милиметрови гаубици М 30, произведени през 1938 година, са предоставени на общината в Силистра с разпореждане на военния министър Аню Ангелов след писмена молба на кмета д-р Юлиян Найденов, съобщиха от крайдунавското кметство. Оттам поясниха, че двете оръдия ще бъдат поставени пред мемориала „Военно гробище на загиналите през Първата световна война“, повече популярен сред жителите на дунавския гр

Две 122-милиметрови гаубици М 30, произведени през 1938 година, са предоставени на общината в Силистра с разпореждане на военния министър Аню Ангелов след писмена молба на кмета д-р Юлиян Найденов, съобщиха от крайдунавското кметство. Оттам поясниха, че двете оръдия ще бъдат поставени пред мемориала „Военно гробище на загиналите през Първата световна война“, повече популярен сред жителите на  дунавския град като „военното гробище“, което се намира до ГКПП-Силистра в непосредствена близост до стария гробищен парк.
Инициативата е на регионалния клуб „Традиция“ в града, а идеята е да се открои историческата значимост на мемориала, тъй като оттам преминават много чужденци или туристи, които влизат на територията на България именно през ГКПП-Силистра, обясниха от общинската администрация. Самият мемеориал-костница е вписан в областния и националния регистър на военните паметници.

Такива гаубици от Втората световна война ще бъдат поставени пред военното гробище-костница в Силистра.
Такива гаубици от Втората световна война ще бъдат поставени пред военното гробище-костница в Силистра.

Предоставените гаубици са съветски модел от времето на Втората световна война и все още са на въоръжение в някои държави. В момента те се реновират от специалисти.

6 thoughts on “Монтират гаубици пред военното гробище-костница в Силистра

 1. Похвално е че г-н кмета иска да направи нещо добро за този паметник, който заслужава много,много повече от паметника на Дочо Михайлов, например. Но тъй-като цялата ни държава е абсурд , в случая пак се правят абсурди: паметника е за загиналите български войници и офицери през 1-та световна война, но ще сложим отпред гаубица произведена 21 години след това, и то „сделано в СССР“, пълен абсурд. Не е ли по-добре общината да полага повече грижи паметника да не стои буренясал, както е в момента, още, да реставрират надписите на гробовните кръстове, които явно са умишлено заличени от престъпленията на комунизма, още, да махнат идиотската и непечеливша бензиностанцийка, цопната пред входа на паметника.

  Палец нагоре 17 Палец надолу 2

 2. Поставянято на тези съветски (руски) гаубици осквернявя гробището – костница защото то е от първата световна война а ние сме воювали срещу Русия за нашето национално обединение и тези жертви са загинали от предшествениците на производителите на тези гаубици. Мъртвите ще се обърнат в гробицата от това оскверняване. По правилно е да бъдат поставени германски оръдия и е време е да се започне да се изучава истинската история на България а не тази фалшивата която се преподава в учебниците по история в училищата за да не се допускат такива недоразумения.

  Палец нагоре 3 Палец надолу 1

  1. ЕЙ ФА*ИСТ-АКО НЕ БЯХА РУСНАЦИТЕ ЩЕЩЕ ДА ВИДИШ КЪДЕ ******* ГЛАДНИТЕ

   Палец нагоре 0 Палец надолу 6

 3. Има ли някой, който да се обзаложи кога циганите ще посегнат на метала?

  Палец нагоре 2 Палец надолу 1

 4. Единствения резултат от поставянето на това чуждо оръжие нямащо нищо общо с гробницата – костница ще бъде обезличаването и превръщането и в обикновено гробище.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 5. МНОГО ЦЕНЗУРА БЕ-АМАН ОТ ГЕРБЕРИ

  Палец нагоре 1 Палец надолу 1

Comments are closed.